21.8.2024. 17:02
0
Članstvo BiH u EU podržava 71,2 posto građana, Srbi u velikoj mjeri protiv ulaska u EU!
Direkcija za evropske integracije provela je u junu 2024. istraživanje javnog mišljenja o podršci pristupanju BiH u Evropsku uniju i o temama u vezi s evropskim integracijama koje interesuju građane BiH.

Istraživanje je provedeno CATI metodom na uzorku od 1.200 ispitanika, koji je reprezentativan na nivou cijele države.

U slučaju raspisivanja referenduma za ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, za članstvo bi glasalo 71,2% ispitanika, odnosno sedam od deset građana.

Ulazak u EU bi podržalo 83,8% ispitanika u Federaciji BiH, 48,3% u Republici srpskoj i 75,1% ispitanika u Brčko distriktu.

Procenat podrške kod ispitanika iz Federacije BiH i Republike srpske smanjen je za oko dva posto u odnosu na prošlu godinu, a blagi porast podrške ulasku u EU od 3,6% zabilježen je kod ispitanika iz Brčko distrikta BiH.

Tri najvažnija razloga podrške članstvu u EU među ispitanicima su sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala (35,1%), garancija trajnog mira i političke stabilnosti (32,3%) i poštivanje zakona i propisa (19,9%).

Najvažniji razlog među ispitanicima koji ne podržavaju ulazak BiH u EU su veći troškovi života i porezi (43,7%), prevelika centralizacija (13,7%), iseljavanje stanovništva (12,8%), gubitak raznolikosti kultura (12,5%) i povećanje birokratije (7,5%).

Kandidatski status i donošenje odluke EU o početku pristupnih pregovora sa BiH zadržali su optimizam među građanima pa tako najveći broj ispitanika, njih 39,6%, smatra da će BiH ući u EU za najviše 10 godina, dok je ukupan procenat onih koji smatraju da BiH nikada neće ući u EU u padu (24,4%).

Među ispitanicima je nastavljen trend rasta mišljenja da evropski put BiH nema alternativu, a tog stava je 53,9% građana.

Većina ispitanika (54,6%) očekuje da bi se, nakon ulaska BiH u EU, životni standard građana značajno poboljšao. Također, ispitanici u najvećem postotku (45,3%) smatraju da će EU učvrstiti unutrašnje odnose i nastaviti s proširenjem.

Prema mišljenju najvećeg broja ispitanika (42,2%) najveću korist od ulaska BiH u EU će imati mladi.

I dalje su na drugom mjestu političari, potom slijede poduzetnici te studenti i istraživači, dok će prema mišljenju ispitanika najmanje koristi imati poljoprivrednici.

Najviše ispitanika (34,4%) smatra da politizacija procesa u najvećoj mjeri otežava integraciju BiH u EU, a razlog koji kod ispitanika bilježi rast je unutrašnje stanje u EU (13,6%).

Građani nastavljaju prepoznavati reforme kao neophodne za unaprijeđenje svakodnevnog života, a prema mišljenju svakog drugog građanina (41,6%) najpotrebnija reforma je borba protiv korupcije.

Najveći broj ispitanika (59%) i dalje prepoznaje EU kao najvećeg donatora sredstava BiH.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.