5.8.2024. 13:50
0
Ustavni sud RS odbio zahtjev Kluba bošnjačkog naroda
Ustavni sud RS danas je odbio posljednji zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS o povredi vitalnih nacionalnih interesa i to jer se sud proglasio nenadležnim.

Predmet odlučivanja Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a bilo je pitanje prihvatljivosti zahtjeva Кluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u Zaključku o usvajanju Informacije o aktivnostima institucija Rs-a i predstavnika iz RS-a u institucijama BiH u vezi s namjerama Republike Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora.

Informacija i zaključak su izglasani na desetoj redovnoj sjednici NSRS-a održanoj 9. jula 2024. godine.

Predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Rs-a Alija Tabaković je ranije, nakon sjednice Vijeća naroda, izjavio da ovaj klub nije pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog aktivnosti nadležnih.

- Nije nam bila sporna informacija koju je pripremilo Ministarstvo ekologije RS-a jer bi odlaganjem otpada bilo ugroženo zdravlje ljudi u BiH, već korištenje sintagme "zajedničke institucije BiH". Podsjećam da je Ustavni sud BiH prije dvije godine u apelaciji jasno kazao da bi upotreba takve sintagme pored institucija BiH promijenila smisao i Ustav BiH. Dakle, pored institucija BiH bi postojale neke druge institucije što je za nas Bošnjake, odnosno Klub Bošnjaka koji vežemo svoj identitet za BiH, neprihvatljiva sintagma - naveo je Tabaković.

Klub Bošnjaka želi da, kako je rekao, skrene pažnju i Vladi i NSRS-u da ne koriste "neustavne riječi". Nažalost, kako navodi, ponovo nije bilo razumijevanja i podrške od predlagača i same NSRs pa Vijeće naroda nije postiglo saglasnost. Kako saglasnost nije postignuta ni na sjednici Zajedničke komisije NSRS-a i Vijeća naroda, zahtjev Kluba Bošnjaka proslijeđen je na odlučivanje u entitetski Ustavni sud.

- S obzirom na to da osporeni zaključak nema karakter opšteg akta za čije razmatranje je nadležan Ustavni sud Rs-a, odnosno Vijeće za zaštitu vitalnog interesa ovog suda, Vijeće je utvrdilo da nije nadležno da razmatra predmetni akt, zbog čega nije prihvatilo navedeni zahtjev Кluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS - obrazloženje je Ustavnog suda RS-a.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.