5.8.2024. 14:05
0
Presretnuti razgovori saradnika Ibre Berila: "Završit će k'o Hadžibajrić; Kad li prije nađe kupca, majku li mu j**em"
Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo uhapšen je u današnjoj akciji SIPA-e pod nazivom "Incitat".

Portal "Istraga" piše o tome kako su telefonski razgovori njegovih saradnika Adisa Mulaosmanovića i Edine Džigal presretnuti. Članak prenosimo u cijelosti:  

- Završit će k'o Hadžibajrić - kazao je početkom maja sarajevski biznismen Adis Mulaosmanović tokom presretnutog telefonskog razgovora sa svojim saradnicima.

Od maja do kraja jula SIPA je prisluškivala telefone Adisa Mulaosmanovića i članova njegove porodice. Pod posebnim istražnim radnjama bio je i Ibro Berilo, načelnik Općine Trnovo. Mulaosmanović je osnivač kompanije Lok-Pill d.o.o. A ta kompanija je osnovala svoju podružnicu Aroma koja je na Bjelašnici izgradila apartmane. Upravo zbog tih apartmana načelnik Trnova je pod istragom, piše Istraga.

Ukratko, Općina Trnovo dala je državno zemljište za izgradnju kompleksa apartmana Aroma na Bjelašnici, a vlasnik Arome je, zauzvrat, dao načelniku Općine Trnovo Ibri Berilu jedan apartman površine 57 kvadrata. Taj apartman je bio registrovan na firmu Lok-Pil d.o.o. Sarajevo čiji je vlasnik, zapravo, vlasnik Arome. Kada je Tužilaštvo Kantona Sarajevo intenziviralo istragu, Berilo je organizirao da taj apartman, fiktivno, kupi kompanija Drinjaković d.o.o. i to po cijeni – 3.700 maraka po kvadratu.

Ove transakcije dešavale su se u maju ove godine i sve je zabilježeno prisluškivanjem telefona Ibre Berila i njegovih saradnika.

Da je Ibro Berilo bio vlasnik ovog apartmana registrovanog pod brojem 25, dokazuje i činjenica da ga je rentala Amela Berilo, snaha načelnika Ibre Berila. Dakle, Berilo je dao dozvolu da se na državnom zemljištu izgrade apartmani Aroma, a Aroma je dala stan Ibri Berilu koji je ostao registriran na Aromi. Da bi prikrio tragove i izbjegao eventualno oduzimanje ove imovine, Berilo je nagovorio bizismena Nihada Drinjakovića da fiktivno kupi taj apartman te da uplati oko 210 hiljada maraka na račun firme Lok -Pil d.o.o. Sarajevo.

- Pare će tu stajati do orlova vijeka i nek' i one istruhnu kad orao istruhne - kazat će Adis Mulaosmanović u jednom telefonskom razgovoru vođenom krajem juna ove godine.

Tih dana Edina Džigal, sestra Adisa Mulaosmanovića, bojala se da će im srušiti apartmane. U telefonskom razgovoru sa Fehmom Mulaosmanović, majkom Adisa Mulaosmanovića i upraviteljicom apartmana Aroma razgovarala je o prodaji Berilovog apartmana.

- Kad li prije nađe kupca, majku li mu je..m - rekla je Džigal, navodeći da će otići u SIPA-u ako “on (Ibro Berilo) izdigne Adisa”.

- On bi pustio sad da Adisa zatvore, a da sebe sakrije - rekla je Džigal u jednom od brojnih presretnutih razgovora, objavila je Istraga.

Apartman koji je izdavala Berilova sestra danas je u formalnom vlasništu kompanije Drinjaković d.o.o. Sarajevo koja je blisko sarađivala sa Berilom.

Ali nije ovo jedina lokacija koja je sporna. Općina Trnovo je, prema informacijama Istrage, blisko sarađivala i sa biznismenom Bojom Borovinom sa Sokoca. Bojo Gadafi, kako je nadimak Boje Borovine, bio je zadužen za sječu šume na određenim lokacijama kako bi to šumsko zemljište bilo pretvoreno u građevinsko.

Gadafi je, prema informacijama Istrage, uklanjao čak i panjeve kako ne bi postojali dokazi da je na tom mjestu bila šuma. Nakon toga bi Općina Trnovo, uz prethodne saglasnosti Vlade Kantona Sarajevo, mijenjala regulacione planove i izdavala urbanističke i građevinske dozvole.

Iza građenja pojedinih objekata na Bjelašnici, sumnjaju istražitelji, stoje pojedini biznismeni zvaničnici iz Kantona Sarajevo, bliski Adnanu Šteti i Aljoši Čampari. No, oni, za sada, nisu pod istragom - navodi portal "Istraga".

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.