5.8.2024. 15:14
0
Doktor Nermir Granov predvodio tim KCUS-a koji je prvi izveo transplantaciju srca u BiH: Organ eksplantiran u KB Zenica
Javna ustanova Kantonalna bolnica Zenica uspješno je u nedjelju obavila novu eksplantaciju organa sa moždano mrtvog donora, ovog puta starosne dobi od 21 godine, čija je moždana smrt dijagnosticirana 3. augusta te koja je rezultirala prvom transplantacijom srca u Bosni i Hercegovini.

Kako su naveli na službenoj stranici zeničke bolnice, nakon utvrđene moždane smrti, a u skladu sa zakonskim procedurama, obavljen je i razgovor s porodicom preminulog pacijenta u smislu doniranja organa.

- Zahvaljujući porodici koja je pristala na donaciju organa, urađena je multiorganska eksplantacija. Multiorganska eksplantacija obavljena je u saradnji medicinskih timova uposlenika JZU KCU Sarajevo i uposlenika JU KB Zenica, na čelu sa koordinatorom za transplantaciju mr. biomed. sci prim. Senadom Čaušević i zamjenicom koordinatora doc. dr. prim. Nerminom Rizvanović. Eksplantirani su srce i oba bubrega. Postoperativni tok transplantiranih pacijenata za sada protiče uredno - ističu iz KBZ-a.

Transplantaciju srca, koja je prvi put realizovana u našoj državi, uradio je tim ljekara KCU Sarajevo, na čelu sa prof. dr Nerminom Granovom, dok su bubrezi transplantirani na Klinici za urologiju KCUS-a, pod vodstvom dr. Osmana Hadžiosmanovića.

- Menadžment JU KBZ izražava poštovanje i zahvalnost porodici donora na humanosti koji su svojim pristankom spasili tri života, kao i zahvalnost medicinskom timu uposlenika JU KBZ i UKCS-a, koji je, na profesionalan način i u skladu sa načelima medicinske etike, sa uspjehom učestvovao u izvršenju postupka eksplantacije doniranih organa - istakli su iz KBZ-a. Zahvalnost na podršci uputili su i MUP-u ZDK-a.

Zenička bolnica je nedavno, 29. juna, izvršila eksplantaciju doniranih organa i tkiva sa 40- godišnjeg pacijenta, kojem je također bila utvrđena moždana smrt, čija je porodica bila dana pristanak na doniranje organa.

Tada su organi bili usmjereni prema UKCS-u te prema Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.