3.9.2024. 18:46
0
RS uvela novi predmet u osnovne škole - Duraković pozvao Tužilaštvo da radi svoj posao: Djecu će učiti da su Karadžić i Mladić bili heroji, a ne ratni zločinci
U manjem bh. entitetu danas je promijenjen nastavni plan i program za historiju devetog razreda osnovnih škola.

Uvedena je nova nastavna tema „Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat“.

Tako će djeca u RS učiti o ratnim zločincima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću kao da su bili heroji, saopćio je Ćamil Duraković.

"Također, pored osuđenih ratnih zločinaca, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, djecu će učiti i o uzrocima i posljedicama „Odbrambno-otadžbinskog rata“ ali će preskočiti genocid, etničko čišćenje i čitav dijapazon zločina protiv čovječnosti koje su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske o kojima će, kao o herojima, učiti djeca devetog razreda osnovnih škola u Republici Srpskoj, navodi Duraković i dodaje:

"Istoj onoj Republici Srpskoj koja grca u dugovima i u kojoj je sve manje djece koju će učiti o historiji koju nijedna civilizovana država svijeta nije - niti će ikada priznati, što se i dokazalo Rezolucijom o genocidu u Srebrenici.

"Pitam, vrlo konkretno Tužilaštvo Bosne i Hercegovine – šta radite i gdje ste dok zvanične institucije entiteta Republika Srpska otvoreno i javno kroz nastavni plan i program veličaju ratne zločince? Pitam, vrlo konkretno osobe koje su pisale ovaj nastavni plan i program da li znate da činite krivično djelo? Pitam zvanične vlasti države Bosne i Hercegovine, hoćete li dopustiti da nam ratni huškači indoktriniraju djecu u osnovnim školama? Hoćete li dopustiti da za genocid osuđeni Ratko Mladić bude idiol budućih naraštaja, kao neko ko je oslobodio srpski narod u Srebrenici i osvetio se „turskim dahijama“? Hoće li neko u ovoj državi početi raditi posao za koji je plaćen?, zaključuje Duraković.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.