9.2.2023. 13:26
0
Raskrinkala "mit" o učesniku Zadruge: Svi mediji decenijama udruženo stvaraju sliku mitskog poželjnog muškarca-kriminalca
Biljana Srbljanović, dramska spisateljica i profesorica Fakulteta dramskih umjetnosti Univerziteta u Beogradu napisala je tekst o Zvezdanu Slavniću, učesniku rijalitija "Zadruga" u kojem je raskrinkala "mit" o njemu.

Zvezdan Slavnić je sin slavnog košarkaša Zorana Moke Slavnića, a tokom svog života boravio je u zatvoru u više navrata. On je u nedjelju uveče drugim učesnicima "Zadruge" pričao o svom iskustvu u zatvoru u Švajcarskoj, a Biljana Srbljanović se oglasila i rekla šta misli o njemu.

"Suština je da je bio zadovoljan, smatra da je dobro zarađivao radom u perionici, mogao je za 10 minuta da pobjegne samo da je htio, pobjegao bi da je kazna bila veća, a ne 5 godina (smanjeno na 4). Iz zatvora je izašao sa ušteđevinom od dve hiljade eura, a da nije sam plaćao svoje lijekove, jer ‘švajcarski klošari‘ nisu htjeli, izašao bi čak sa četiri. Hiljade eura. Ovaj čovjek poznat je javnosti samo na osnovu kriminala, a sada i zbog sistematskog, gnusnog, psihičkog, verbalnog, na ivici fizičkog, nasilja prema svojoj ženi.

Uprkos tome, on je uporno u medijima predstavljan u sklopu narativa o ‘žestokim momcima‘, ‘legendama asfalta‘, ikonama ‘brzih devedesetih‘, kao ugledan čovjek koji je uspješnu karijeru herojski napravio hrabrim djelima koja su, samo sticajem nesretnih okolnosti, eto slučajno, bila s one strane zakona. Zadrugu ne gledam ni ja, kao ni vi, ona i nije namijenjena meni. To ne znači da je drugi ne vide. Ne mogu da ulazim ovdje u banalnu raspravu oko rijaliti formata, hoću da skrenem pažnju na nešto drugo. Svi mediji decenijama udruženo, a za novac, stvaraju sliku mitskog poželjnog muškarca-kriminalca, koji je najnormalniji učesnik u javnosti. Njihova krivična djela su ili minimizovana, a istovremeno i glorifikovana (gnusoba zločina se umanjuje, a hiperbolisano veliča navodna lukavost, mudrost, hrabrost i spremnost na rizik kriminalaca)..." 


Cijeli tekst pročitajte OVDJE

 
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.