5.8.2024. 13:46
0
Otac alžirske bokserke pokazao njen rodni list novinarima pa poručio: "Ako Bog da, počastit će nas zlatnom medaljom i pozirati s našom zastavom u Parizu"
Agencija AFP posjetila je gradić Imane Khelif, gdje je otac alžirske bokserke stavio na uvid njen rodni list kako bi otklonio sumnje o njenom spolu.
Alžirska bokserka Imane Khelif ničim izazvana je postala jedna od velikih protagonistica Olimpijskih igara u Parizu nakon što se takmičila u bokserskoj kategoriji usred lažnih optužbi da je muškarac ili transrodna osoba.

Imane je dospjela u centar pažnje nakon što je nokautirala Italijanku Angelu Carini, koja je zaplakala i isprva odbila da se rukuje s njom, tvrdeći da "nije žena". Suočila se sa žestokim napadima Alžirka, kasnije je i sama zaplakala i nakon jedne borbe poručila kako je "ovo pobjeda za sve žene".

Agencija AFP istražila je Khelifino porijeklo kako bi iz prve ruke saznala o počecima alžirske bokserke te je uspjela razgovarati s njenim ocem, Omarom Khelifom, koji je AFP-u pokazao Khelifine osobne dokumente i rodni list.

“Moja kćerka je djevojčica, odgajana je kao djevojčica. Ona je jaka djevojka, odgojio sam je da radi i bude hrabra. Dobila je svoju borbu protiv Carini jer je bila jača, a druga je bila slabija", kazao je otac Alžirke.

"Imane je primjer alžirske žene, ona je jedna od heroina Alžira. Ako Bog da, počastit će nas zlatnom medaljom i pozirati s alžirskom zastavom u Parizu. To je bio naš cilj od početka", tvrdi ponosni otac bokserke.

Imane Khelif i Tajvanka Lin Yu-Ting bile su izložene zlostavljanju na društvenim mrežama i netačnim internetskim nagađanjima o njihovom spolu iako je Međunarodni olimpijski odbor (MOK) rekao da obje ispunjavaju sve kriterije i da nema sumnje da su žene.

"Šaljem poruku svim ljudima svijeta da poštuju olimpijska načela i Olimpijsku povelju, da se suzdrže od maltretiranja svih sportista, jer to ima posljedice, ogromne učinke", rekla je Khelif u intervjuu za SNTV, prema The Associated.

"Može uništiti ljude, može ubiti ljudske misli, duh i um. Može podijeliti ljude. I zbog toga ih molim da se suzdrže od maltretiranja", apelovala je Alžirka.

Khelif i Yu-Ting plasirale su se u polufinale na Olimpijskim igrama, čime su osigurale osvajanje barem bronzanje medalje.

"Nije me briga za tuđa mišljenja. Došla sam po medalju i borit ću se do kraja. Želim kao i svaki sportista da se poboljšavam i da budem sve bolja. Ako Bog da, slavit ću na kraju", dodala je.

Thomas Bach, predsjednik MOO-a, rekao je ove sedmice da nikad nije bilo sumnje da su Lin i Khelif cisrodne žene i pozvao je "stvarno sve da poštuju te žene, da ih poštuju kao žene, kao ljudska bića". MOK je također rekao da su dvije bokserke žrtve proizvoljne odluke IBA-e, pošto ih je prošle godine Bokserska svjetska organizacija suspendovala.

"Znam da mi je Olimpijski odbor učinio pravdu i sertna sam s ovim lijekom jer pokazuje istinu", kazala je Khelif, priznajući i pritisak koji je imala, rekavši da je u kontaktu s porodicom u nadi da ih ovo sve nije puno pogodilo.

“Zabrinuti su za mene. Ako Bog da, ova kriza će kulminirati zlatnom medaljom i to bi bio najbolji odgovor", zaključila je Alžirka.

(Ajdin B.)
 
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.