4.8.2024. 19:00
0
Kraljević najavio prednacrte fiskalnih zakona do kraja ljeta, da li je potrošeno 560 miliona KM koje je ostavio Novalić
Federalni ministar finansija Toni Kraljević informirao je Vladu Federacije BiH na sjednici 1. avgusta o procesu izrade seta fiskalnih zakona i njihovom upućivanju u Parlament Federacije BiH.

Istaknuto je da su do sada poduzete ključne aktivnosti na izradi sveobuhvatne fiskalne reforme u Federaciji BiH. Opredjeljenje Vlade Federacije BiH je upućivanje ovih zakonskih rješenja u redovnu parlamentarnu proceduru u toku ovog kalendarskog ljeta.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i ministar Kraljević informirali su Vladu da set fiskalnih zakona uključuje optimalna rješenja ka postizanju tri cilja, a koji podrazumijevaju poboljšanje standarda radnika, rasterećenje privrednika, te zadržavanje fiskalne stabilnosti.

Mjere fiskalne politike Vlade Federacije zasnovane su na nastavku reformskih aktivnosti u pet najznačajnijih segmenata. To su smanjenje opterećenja rada, kao i restruktuiranje poreznog opterećenja, zatim unapređenje pružanja javnih usluga, te suzbijanje neformalne ekonomije i kontinuirano unapređenje koordinacije i fiskalne odgovornosti između svih nivoa vlasti u FBiH.

Također, bitnim je navedeno očuvanje finansijske stabilnosti, te jačanje održivog, učinkovitog i stabilnog ekonomskog rasta, kao i povećanje konkurentnosti privrede.

Federalno ministarstvo finansija intenzivno radi na setu zakonskih rješenja koja će pomiriti obje strane, i poslodavce i radnike, a istovremeno će osigurati neometanu isplatu zagarantiranih prava penzionera i socijalnih kategorija. S obzirom da je riječ o sistemskim zakonima, naglašeno je potrebnim otvoriti širu javnu raspravu kako bi svi imali priliku uložiti amandmane i iznijeti svoje prijedloge. Set ovih zakona bi trebao stvoriti preduslove za novi ekonomski i investicijski ciklus koji je potreban svim građanima.

Nakon što prednacrti ovih reformskih zakona budu upućeni u parlamentarnu proceduru, svi zainteresirani moći će se uključiti u javnu raspravu, a sve kako bi se došlo do najboljih rješenja.

Tako je glasila informacija saopćena iz Vlade FBiH.

Prevedeno, od fiskalnih zakona neće biti ništa do kraja septembra. A to znači da se tek u formi nacrta upute u proceduru, pa da prođu javnu raspravu pa tek onda da kao prijedlog budu i usvojeni. Do kraja ove godine ta procedura sigurno neće biti završena, a možda ni započeta.

Prema informacijama Patrije u Ministarstvu finansija FBiH zabrinuti su zbog manjka koji bi nastao u budžetu FBiH ako se smanje stope doprinosa što je i ključno u Zakonu o doprinosima. Vlada bivšeg premijera Fadila Novalića također je radila na ovim reformama te su bili ostavili oko 560 miliona KM za te namjene kako bi se premostio eventualni manjak. Tada se prijedlog stope doprinosa kretao oko 33 posto. No, tadašnja ministrica finansija Jelka Milićević (HDZ) kazala je da minimalna stopa koja je simulirana u Ministarstvu finansija FBiH iznosila 33,5 posto.

Vlada Nermina Nikšića ispraznila je kasu te se počela dodatno zaduživati.

Stoga je opravdan strah da bi u budžetu falilo novca za budžetske korisnike, penzionere, socijalna davanja i zdravstvo.

U cijelom tom lancu, očito su radnici i poslodavci na posljednja karika.

Iako se poslodavci iz svih oblasti suočavaju sa nedostatkom radnika, ne mogu biti ni konkurentni sa stranim firmama zbog visokih poreznih nameta. Svako povećanje plaće radnicima je veliki trošak poslodavcima.

No, čini se da je Vlada FBiH radije spremna dozvoliti dolazak velikog broja stranih radnika umjesto da domaćim radnicima omoguće veća primanja.

Nikšićeva vlada je povećala socijalne naknade, uvela u pravo porodilje na jednokratnu naknadu od 1000 KM za svako rođeno dijete, povećane su i plaće, što je sve opteretilo budžet. I pored upozorenja međunarodnih finansijskih institucija da se javna uprava mora smanjiti i reformisati, administracija se svakodnevno gomila.

(NAP)

0
EKONOMIJA
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.