29.5.2024. 9:48
0
"Probudio bih se i zapitao sebe zašto sam se ovog jutra probudio. Jednom sam kupio novo auto, otišao na autoput, podigao mu brzina do 305 km/h vozeći se prema mostu"
Priča o Tysonu Furyju je poput epskog putovanja ispunjenog nevjerojatnim izazovima, velikim usponima i dubokim padovima.

Priča počinje u srcu radničkog Manchestera. Tyson Fury je rođen u obitelji boksera, te je od malih nogu, bio okružen svijetom boksa, jer su njegov otac John i stric Peter bili poznata imena u britanskom boksu. Kako je Tyson rastao, brzo je postajao jasan njegov prirodni talent i strast prema boksu. U lokalnoj teretani, mladi Tyson je brusio svoje vještine, nadmašujući protivnike mnogo starije od sebe.

Koraci ka vrhu

Tysonov uspon ka vrhu boksa bio je spor, ali impresivan. Nakon što je pokorio lokalnu amatersku scenu, prešao je na profesionalnu razinu, gdje je brzo privukao pažnju zbog svoje visine, pokretljivosti i izdržljivosti. Svojim stilom borbe, koji je kombinovao tehniku i snagu, osvajao je sve više i više borbi. Njegovi raniji naslovi u regionalnim i nacionalnim rangovima samo su bili početak onoga što je postao poznat kao najveći izazivač u teškoj kategoriji.

Borba sa demonima

Unatoč svom uspjehu u ringu, Tyson se suočavao s unutrašnjim demonima. Depresija, anksioznost i problemi s prekomjernim pijenjem postali su sastavni dio njegovog života. Umjesto da se bori s njima, Fury ih je često potiskivao, što je samo pojačavalo njihovu snagu. Njegova vanjska slika nepobjedivog borca maskirala je unutrašnju borbu koju je vodio svakodnevno. 



"Probudio bih se i zapitao zašto sam se ovog jutra probudio. A razmišljao sam tako imajući sve – novac, slavu, titule, ženu, obitelj i djecu, sve. Osjećao sam se, ipak, kao da ništa nemam. Bila je tu velika praznina popunjena blještavilom", kazao je Fury u jednom intervjuu.

Prepričavao je kako su izgledali neki njegovi dani:

"Počeo sam se drogirati. Uzeo bih prostitutku, ne bih se vraćao kući. Nije mi bilo stalo do boksa niti do života, samo sam želio umrijeti. Ali, namjera mi je bila zabavljati se dok hodam tom stazom. A dok se borite s takvom bolešću najgore što možete napraviti jest okrenuti se alkoholu i drogi."

Kaže da ga niko nije mogao urazumiti, te da su mu počele prolaziti kroz glavu najgore i najcrnje misli:

"Kupio sam novi Ferrari u ljeto 2016., otišao na autoput, podigao mu brzinu do 305 km/h vozeći se prema mostu. Nizašta nisam mario, samo sam želio umrijeti. Ali, dok sam jurio prema mostu u glavi sam čuo glas 'Ne, ne radi to Tysone, misli na svoju djecu, porodicu, sinove i kćeri koji će odrastati bez oca'".

Na vrhuncu svoje karijere, Fury je donio hrabru odluku - uzeti pauzu od boksa. To nije bio samo bijeg od ringa, već borba za vlastiti život. Tokom te pauze, suočio se s vlastitim demonima, prsa u prsa, tražeći pomoć i podršku koju mu je trebalo. Intenzivno se posvetio svom fizičkom i mentalnom zdravlju, radeći na sebi više nego ikad prije.

Kaže da je spavao sa preko 500 žena

Fury je u jednom intervjuu kazao da je spavao sa preko 500 žena. 

"Dosta takve akcije poboljšava formu i jača mišiće. Takvi treninzi mi znaju trajati preko dva sata. Ja sam lažov, varalica, pravi otrov. Dosta sam gluposti napravio, ali svi pravimo greške. Jedino zbog čega se kajem je to što sam imao odnose prije braka. Volio bih da tu epizodu mogu izbrisati iz života. Spavao sam s preko 500 žena, možda i više. Ne znam, odavno sam prestao brojati", otkrio je jedne prilike popularni "Kralj cigana".

Danas, kako kaže, se kaje zbog tih postupaka:

"To je prljavo i strašno. Sad to gledam kao na nešto odvratno. Nisam religiozna osoba, ali volim biti dobra osoba. Prekinuo sam sa svim lošim stvarima".

Veliki povratak

Kada se vratio u ring, Fury je bio novi čovjek. Fizički je bio u svojoj najboljoj formi, ali, još važnije, bio je emocionalno stabilan i mentalno snažan. Njegov povratak u boks bio je senzacionalan, s obožavateljima koji su ga dočekali raširenih ruku. Ali za Tysona to nije bila samo borba za naslove, već i borba za njegovu vlastitu dušu. Tysonov povratak u ring nije bio samo o osvajanju naslova, već i o suočavanju s najvećim izazovima u svijetu boksa. Borbe s Deontayem Wilderom, Anthonyjem Joshuom i drugim svjetskim prvacima bile su spektakularne i nezaboravne. U svakom okršaju, Tyson je pokazao svoju nevjerojatnu snagu, tehniku i nepokolebljivu volju za pobjedom.

Trenutak karijere

Najveći trenutak u Tysonovoj karijeri došao je u borbi protiv Deontaya Wildera. U epskom okršaju, Fury je pokazao svoju nadmoćnost, hrabrost i izvanrednu tehniku, završivši borbu tehničkim nokautom. Postao je svjetski prvak, ali to nije bio samo naslov. Ta titula je imala daleko veću simboličku vrijednost kao pobjedu nad sopstvenim demonima.  Tyson Fury nije samo bokser, već i simbol nade i inspiracije za mnoge ljude diljem svijeta. Njegova priča podsjeća nas da su naše najveće bitke one koje vodimo u našim umovima, ali i da je moguće pobijediti. Kroz sve izazove i pobjede, Tyson Fury ostavlja iza sebe nasljeđe koje će živjeti i inspirisati generacije koje dolaze. 



Fury je, podsjećamo, nedavno po prvi put u karijeri poražen. Prvi poraz mu je nanio Ukrajinac Oleksandr Usyk u Saudijskoj Arabiji. Trenutni omjer "Kralja cigana" je 34 pobjede, jedna neriješena borba, te jedan poraz.



(Ajdin B.)

Tyson Fury
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.