22.10.2024. 9:28
0
Mađarska drastično diže porez, turizam bi mogao biti ugrožen
Mađarska planira gotovo učetvorostručiti porez na kratkoročni najam stanova u Budimpešti kako bi se izborila sa stambenom krizom u svojoj prijestonici.

Prema nacrtu zakona, mjesečni porez na kratkoročni najam stanova iznosiće 150.000 forinti, odnosno oko 373 eura, što predstavlja značajan porast u odnosu na dosadašnjih 38.400 forinti, prenosi “Bloomberg”.

Pored toga, mađarska vlada neće izdavati nove dozvole za kratkoročni najam stambenih jedinica u Budimpešti u 2025. i 2026. godini, navodi se u nacrtu zakona.

Stanovnici šestog gradskog okruga Budimpešte, jedne od najpopularnijih turističkih destinacija, prošlog su mjeseca podržali potpunu zabranu kratkoročnog najma počevši od 2026. godine.

Godinama se žale na buku, velike količine smeća i poskupljenje stanarina zbog rasta turizma.

Troškovi stanovanja u Budimpešti su tokom proteklih deset godina porasli skoro četiri puta, djelimično i zbog procvata platformi za iznajmljivanje kao što su Booking ili Airbnb, prenosi “Index”.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.