22.5.2024. 9:25
1
Irska i Španija službeno priznale Palestinu: Izrael povlači ambasadore
Nakon Norveške, danas su još Irska i Španija službeno priznale Palestinu kao nezavisnu državu, zbog čega je Izrael opozvao svoje ambasadore iz dvije evropske zemlje, prenosi Sky News.

Govoreći u srijedu, irski premijer Simon Harris rekao je:

"Danas Irska, Norveška i Španija objavljuju da priznaju državu Palestinu, svako od nas će poduzeti sve korake koji su potrebni da se ta odluka provede.

Uvjeren sam da će nam se još zemalja priključiti u poduzimanju ovog važnog koraka u nadolazećim sedmicama."

Irska vlada tvrdi da priznanje podupire dvodržavno rješenje, za koje je rekla da je ključno za trajni mir u regiji, koja je u centru izraelske ofanzive protiv Hamasa od oktobra prošle godine.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je protiv tog poteza u utorak, rekavši u objavi na platformi društvenih medija X da bi priznanje "dovelo do više terorizma, nestabilnosti u regiji i ugrozilo sve izglede za mir".

"Nemojte biti pijun u rukama Hamasa", poručilo je izralesko ministarstvo.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.