22.5.2024. 9:42
0
Tornado pogodio Iowu, poginulo više osoba
FOTO: screenshot
Više ljudi je poginulo, a najmanje desetina je povrijeđena kada je snažan tornado praktično opustošio mali grad Greenfield u američkoj državi Iowa, ostavljajući iza sebe uništene kuće, automobile i palo drveće.

Tornado je uništio veći dio Greenfielda, grada udaljenog oko 88 kilometara jugozapadno od De Moina, javio je AP. Tornado je pogodio nekoliko država donoseći grad i jaku kišu. "Imamo potvrđene smrtne slučajeve", rekao je narednik državne patrole Iowe Alex Dinkla na konferenciji za novinare kasno sinoć. On je naveo da vlasti još utvrđuju ukupan broj poginulih i povrijeđenih.

Dodao je da je najmanje desetina povrijeđena i da je teško oštećena lokalna bolnica. Pacijenti su morali biti prebačeni u druge ustanove u obližnjim gradovima.

Lokalne vlasti postavile su trijažni centar u srednjoj školi u Greenfieldu. Vlasti su saopštile da će dozvoliti stanovnicima da uđu u Greenfield tek večeras i naredile predstavnicima medija da, takođe, napuste grad.

Tornado je oborio i nekoliko vjetroturbina visine 76 metara u jugozapadnoj Iowi. Vjetroelektrane su izgrađene da izdrže tornada, uragane i druge snažne vjetrove. Prema podacima američkog Ministarstva energetike, turbine su dizajnirane da se isključe kada vjetar pređe određene pragove, obično oko 88,5 kilometara na sat. Takođe, sječiva se okreću prema vjetru, kako bi se smanjilo opterećenje.

(Erna H.) 

IOWA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.