23.5.2024. 8:27
0
Kineska vojska okružila Tajvan: "Ovo će vam biti snažna kazna"
Kina je pokrenula dvodnevne vojne vježbe oko Tajvana, kao kaznu za ono što je nazvala separatističkim činovima održavanja izbora i inauguracije novog predsjednika.

Kineski državni mediji tvrde da su deseci borbenih aviona Narodne oslobodilačke vojske (PLA) koji su nosili bojeve projektile izveli lažne napade na "vojne ciljeve visoke vrijednosti", djelujući uz mornaricu i raketne snage.

U propagandnim fotografijama koje objavljuju državni mediji također se spominju kineske kopnene balističke rakete Dongfeng, ali se ne navodi jesu li korištene. Kao odgovor na vježbe, Tajvan je optužio Kinu za "iracionalnu provokaciju i narušavanje regionalnog mira i stabilnosti".

Tajvansko ministarstvo odbrane priopćilo je da su pomorske, zračne i kopnene snage stavljene u pripravnost, da je sigurnost baza pojačana, a protuzračnoj odbrani i raketnim snagama naređeno je da nadziru moguće ciljeve.

Vježbe su prvi značajni odgovor Kine na ovosedmičnu inauguraciju Lai Ching-tea kao petog predsjednika Tajvana, nakon pobjede na demokratskim izborima u januaru.

I Lai i njegov prethodnik Tsai Ing-wen su iz prosuverenističke Demokratske progresivne stranke (DPP), koju Peking smatra separatistima.

Kineski državni mediji izvijestili su jutros da će vježbe, kodnog naziva Zajednički mač-2024A, uključivati jedinice kopnene vojske, mornarice, avijacije i raketnih snaga koje djeluju u Tajvanskom zaljevu. Jedinice će djelovati i oko otoka Kinmen, Matsu, Wuqiu i Dongyin, koji su svi blizu kineskog kopna.

(Erna H.) 

KINATAJVAN
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.