26.8.2024. 18:46
0
Ni Hamas ni Izrael ne pristaju na kompromise
Nema dogovora u pregovorima o prekidu vatre u Gazi koji su održani u Kairu, pri čemu ni Hamas ni Izrael nisu pristali na nekoliko kompromisa koje su predstavili posrednici, istakla su dva egipatska bezbjednosna izvora za Reuters.

Za sada su minimalni izgledi za uspjeh pregovora koji se vode uz podršku SAD, a kako bi se okončao višemjesečni rat.

Višemjesečni pregovori nisu donijeli sporazum o okončanju izraelske vojne kampanje u Gazi ili oslobađanju preostalih talaca koje je Hamas zarobio u napadu na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan istakao je da Vašington i dalje radi u Kairu s egipatskim i katarskim posrednicima, kao i sa Izraelcima, kako bi se postigao prekid vatre i dogovor o taocima.

Ključne sporne tačke u pregovorima u kojima posreduju SAD, Egipat i Katar uključuju prisutnost Izraela u takozvanom Filadelfijskom koridoru, uskom potezu zemlje dugom 14,5 kilometara duž južne granice Gaze s Egiptom, prenosi Index.

Posrednici su iznijeli niz alternativa prisutnosti izraelskih snaga na koridoru "Philadelphi" i koridoru "Netzarim" koji presijeca sredinu pojasa Gaze, ali strane nisu prihvatile nijednu, rekli su egipatski izvori.

Izrael je takođe izrazio sumnje prema zahtjevu za oslobađanje nekoliko palestinskih talaca, što traži Hamas.

Iz Hamasa su istakli da je Izrael odustao od obaveze povlačenja trupa s koridora iznijevši nove uslove, uključujući provjeru raseljenih Palestinaca dok se vraćaju na gušće naseljeni sjever enklave.

"Nećemo prihvatiti rasprave o povlačenju od onoga što smo dogovorili 2. jula ili nove uvjete", rekao je zvaničnik Hamasa Osama Hamdan za TV grupe AlAqsa.

U julu je Hamas prihvatio prijedlog SAD za početak pregovora o oslobađanju izraelskih talaca, uključujući vojnike i muškarce, 16 dana nakon prve faze sporazuma usmjerenog na okončanje rata u Gazi, rekao je Reutersu visoki izvor Hamasa.

Hamdan je kazao da je Hamas predao posrednicima odgovor na najnoviji prijedlog i da su američke priče o skorom dogovoru lažne.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.