14.7.2024. 15:22
0
Naučnici upozoravaju na simptom raka koji ne bismo smjeli ignorisati
Naučnici su upozorili na manje poznati simptom raka koji ujutro možemo uočiti na svojoj posteljini. Prema njihovim riječima, ako nam je posteljina natopljena znojem, to bi mogao biti znak upozorenja da nešto nije u redu.

Mnogi od nas noću se znoje, posebno tokom ljetnih mjeseci. Na to može utjecati sobna temperatura, dijelimo li krevet s partnerom i drugi čimbenici. No, ako nam je posteljina redovno prekrivena znojem, to može biti znak raka, tvrde stručnjaci.

- Većina ljudi znoji se tokom noći, no ako se redovito budite s mokrim plahtama, trebali biste posjetiti liječnika opće prakse. Noćno znojenje je kada se toliko znojite da su vam noćna odjeća i posteljina mokri, iako je mjesto na kojem spavate hladno - objašnjavaju naučnici iz Nacionalne zdravstvene službe (NHS), prenosi Daily Express.

Na web-stranici, Cancer Research UK navodi "pretjerano noćno znojenje" kao jedan od općih znakova raka. No, dodaje se da bi to mogla biti i nuspojava lijekova ili lakših bolesti.

Dobrotvorna organizacija ističe: "Noćno znojenje ili visoka temperatura (groznica) mogu biti uzrokovani infekcijama ili nuspojavama određenih lijekova. Često ga doživljavaju i žene u vrijeme menopauze." Međutim, savjetuje se posjet liječniku opće prakse ako primijetimo ovaj simptom.

Prema NHS-u, postoje neke vrste raka koje mogu uzrokovati pojačano znojenje. One uključuju: Hodgkinov limfom, leukemiju, mezoteliom, rak kostiju, rak prostate i rak bubrega.

Znojenje tokom noći nije neuobičajeno, pogotovo ljeti, no ako je intenzivnije od uobičajenog, ne bismo to trebali ignorirati.

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.