1.10.2024. 18:35
0
Šta su građanima Starog Grada obećali kandidati: Selimbegović da će obnoviti Bentbašu, da "kontroverznim biznismenima" neće biti na usluzi već građanima...
Povodom nadolazećih Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, portal Source je dao priliku svim kandidatima za načelničke pozicije u sarajevskim općinama Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, za predstavljanje sebe i svog programa.

Većina kandidata je na prvu pristala, a većina od te većine je i odgovorila na naša pitanja, te predstavila javnosti svoju kandidaturu, dok dio kandidata koji su isprva pristali, nije našao za shodno da odgovori na postavljena pitanja. U svakom slučaju, imenovat ćemo i njih. Za početak ćemo navesti da samo iz Novog Grada nijedan kandidat nije pristao na predstavljanje svoje kandidature.

Kandidate koji su pristali, osim pitanja u vezi planova za općinu i nekih aktuelnih tema, pitali smo - Šta mogu obećati građanima da će uraditi za njih ukoliko budu izabrani?

Ići ćemo od općine do općine, a prva od koje ćemo krenuti je Stari Grad.

Čisto da podsjetimo naše čitatelje, građani će na izborima u nedjelju u ovoj sarajevskoj općini moći birati između Dženana Selimbegović (SDA - SBiH), te aktuelnog načelnika Irfana Čengića (SDP - NiP - Naša stranka, podržao ga i DF). 

Čengić nije odgovorio našem pozivu za predstavljanje. Sa druge strane, intervju sa Selimbegovićem možete pogledati OVDJE.

U nastavku pogledajte šta je Selimbegović obećao građanima.

"Prevashodno da ću zaista raditi posao za koji me izaberu. To znači da ću sve svoje dosadašnje profesionalno iskustvo u organima uprave, staviti u funkciju upravljanja općinom, i to za dobrobit građana, a ne interesnih skupina, 'kontroverznih' biznismena ili ličnih i porodičnih interesa. Naš plan je predstavljen u programu koji smo nazvali Plan i vizija za Stari Grad 2024.-2028. i u kojem su jasno navedeni svi naši projekti, namjere i ciljevi", navodi Selimbegović.

Ističe da će prije svega "uvesti red u općinsku administraciju, koja jeste osnovni alat načelnika u provođenju i realizaciji zacrtanog". 

"Upravo zato ta administracija mora biti dobro organizovana i efikasna, bez bilo kakvih pokušaja nezakonitog djelovanja, ali i oslobođena pritisaka da postupa na taj način. Načelnik jeste njihov rukovodilac, ali i oni jesu njegovi prvi saradnici, te na bazi takve - otvorene i dvosmjerne komunikacije mora biti i uspostavljen njihov međusobni odnos. Onda ćemo se posvetiti rješavanju problema građana od onih osnovnih, kojih u 21. vijeku ne bi trebalo ni biti, poput problema sa vodosnadbijevanjem i osnovnom infrastrukturom, do omogućavanja sadržaja, koji su na raspolaganju građanima u svim drugim općinama u Sarajevu. Gradićemo sportsku dvoranu na Bistriku, multimedijalnu salu na mjestu nekadašnje 'Kineme' u MZ Medrese, kao i sportske terene na Mošćanici, obnovićemo bazen Bentbaša i to kao multifunkcionalan prostor koji će biti na raspolaganju građanima čitavu godinu, te u sklopu toga konačno popuniti sadržajima park Dariva", obećao je Selimbegović.

Tvrdi da će posebnu pažnju posvetiti nastarijim sugrađanima, ali i mladima.

"Za penzionere smo osmislili projekat 'Zajedno je ljepše' sa organizacijom sezonskih putovanja i izleta. Za mlade posebne programe stipendiranja, finansiranje i sufinansiranje programa formalnog i neformalnog obrazovanja, a posebno ćemo se posvetiti da pronađemo lokaciju na kojoj ćemo osmisliti projekat stambene izgradnje za mlade bračne parove po povoljnjim uvjetima od tržišnih. Nastavićemo, ali i unaprijediti postojeće socijalne programe. Važan dio našeg plana će biti Javno komunalno preduzeće za koje građani Starog Grada znaju da je izvorno bio ideja mog tima i mene na prošlogodišnjim prijevremenim izborima. Moj protukandidat jeste tu ideju peuzeo, ali nažalost implementaciju iste je počeo na pogrešan način i mimo važećih propisa, što je na kraju i rezultiralo donošenjem Odluke o povećanim cijenama parkinga u Starom Gradu, što naše sugrađane dovodi u  izrazito nepovoljan položaj. Dakle formirano preduzeće ćemo dovesti u okvire zakonitog poslovanja, učinićemo da građanima bude na usluzi, te da generira prihode na poštenoj i fer osnovi, a sa kojima ćemo onda, ako Bog da, u velikom dijelu finansirati i realizaciju projekata iz Plana i vizije 2024.-2028. Za sve ovo je neophodna podrška birača, i to ne samo meni, već i listi SDA za Općinsko vijeće Stari Grad na kojoj je 36 sjajnih ljudi spremnih da rade za dobrobit zajednice kojoj i sami pripadaju. Zato na kraju pozivam građane Starog Grada da pažljivo sagledaju sve činjenice, upoznaju se sa programima, ali i da provjere i uporede sve ono što im se nudi kako bi donijeli najbolju odluku za naš Stari Grad", zaključio je Selimbegović.

Novinar: Ajdin Balićevac

Ko će pobijediti u Starom Gradu?
Irfan Čengić
Dženan Selimbegović
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.