1.10.2024. 11:24
3
"Barbarez ima povjerenje navijača, na pravom je putu, kult reprezentacije je vraćen. Zašto ne pokušati iznenaditi Njemačku?"
Selektor reprezentacije BiH, Sergej Barbarez, objavio je jučer spisak fudbalera za predstojeće utakmice Lige nacija.

Prve dvije zvanične utakmice pod vodstvom Sergeja Barbareza i novog stručnog štaba završile su porazom od Nizozemske (5:2) i neriješenim rezultatom protiv Mađarske (0:0). Sada našu reprezentaciju očekuju još dva teška meča, ali ovaj put na domaćem terenu. Na Bilinom polju će prvo gostovati Njemačka, a tri dana poslije izabranici Sergeja Barbareza odmjeriće snage s Mađarskom.

Tim povodom razgovarali smo s nekadašnjim reprezentativcem Bosne i Hercegovine, Vlatkom Glavašem. Na samom početku, Glavaš je dao komentar na prethodne dvije utakmice reprezentacije, koje su ujedno bile i prve zvanične utakmice u trenerskoj karijeri Sergeja Barbareza.

"Sigurno je da nam taj bod iz dvije utakmice daje pravo da se nadamo kako možemo pobijediti Mađarsku u Zenici i igrati u martu baraž, kako ne bismo ispali iz A Lige nacija. To je ono što je pozitivno. Naravno, bilo je mnogo grešaka, posebno u utakmici protiv Nizozemske, gdje smo pravili netipične greške, posebno u zadnjoj liniji i sredini terena. Međutim, to je izgledalo mnogo bolje protiv Mađarske. S ovim jednim bodom, mislim da nakon dvije utakmice moramo biti zadovoljni. Moramo biti svjesni da nismo favoriti, iako igramo u A Ligi. Naš cilj je osigurati treće mjesto, i taj jedan bod je sasvim dovoljan. Nadam se i vjerujem da ćemo se u narednih nekoliko dana, do utakmica s Njemačkom i Mađarskom, dobro pripremiti. Kako čujem od Sergeja i Spahića, učiniće sve da se što bolje pripremimo za ove dvije utakmice, posebno za utakmicu s Mađarskom. Igra se u Zenici, i uz pravo zalaganje i pravu atmosferu, u što ne sumnjam, sigurno je da će oni koji budu igrali i došli na okupljanje reprezentacije dati sve od sebe. Vjerujem da možemo pobijediti Mađarsku"
, govori nam Glavaš na početku razgovora.

Emir Spahić je na jučerašnjoj press konferenciji otkrio da je priča o Anelu Ahmedhodžiću završena. Osvrćući se na ovaj slučaj sa mladim defanzivcem, Glavaš je jasno podržao stav stručnog štaba da stane u kraj ovakvim slučajevima.

"Drago mi je što se mora stati tome u kraj i što se mora zauzeti jasan kurs, ali naravno, taj kurs mora biti isti prema svima. Biće mi izuzetno drago ako se to bude poštovalo. Naravno, to što se dešavalo s Ahmedhodžićem nije nešto što je primjereno ni u fudbalu, ni u bilo kojem drugom sportu. Porodične stvari ne bi trebale izlaziti u javnost, a roditelji, majke i djevojke ne bi trebali komentarisati rad selektora i trenera. Sigurno je da to ne rade u klubovima gdje igraju, pa prema tome, tako bi se trebali ponašati i u reprezentaciji. Moram reći da mi se takav stav sviđa i vjerujem da Sergej, zajedno sa Spahićem, ima hrabrosti da to sprovede. Oni koji žele igrati za reprezentaciju trebaju igrati, bez postavljanja ultimatuma ili iznošenja stvari koje nisu za javnost, kao što je bio slučaj s Ahmedhodžićem i još nekima. Roditelji ili menadžeri ne bi trebali komentarisati, jer niko ne može biti važniji od reprezentacije, i to svi moraju znati. Vjerujem, i želim vjerovati, da je Sergej na dobrom putu"
, kaže Glavaš.

Ističe kako je dolaskom Sergeja Barbareza vraćen kult reprezentacije na nivo na kojem je bio u periodu Ćire Blaževića.

"Dolaskom Barbareza, kult reprezentacije je ponovo vraćen, onakav kakav smo imali u periodu Ćire Blaževića, i sada je opet tu. Reprezentacija mora svima biti na prvom mjestu, bez ikakvih zamjena ili rezervi. Jednostavno, oni koji žele i koji su tu, te koji smatraju da je Bosna i Hercegovina njihova država, moraju se ponašati u skladu s tim. Kult reprezentacije je vraćen u ovom kratkom vremenu, i ja sam optimista kad je u pitanju Bosna i Hercegovina"
, dodao je.

Govoreći o predstojećim utakmicama protiv Njemačke i Mađarske, Glavaš je svjestan da BiH nije favorit, ali vjeruje da možemo napraviti iznenađenje.

"Naravno da nismo favoriti, ali zašto ne pokušati iznenaditi Njemačku i tu utakmicu odigrati s jednim dobrim timskim duhom i zalaganjem, pa i oni su ljudi od krvi i mesa. Sigurno se možemo suprotstaviti, pa čak i ako izgubimo, važno je dati sve od sebe i da se onda nakon toga imamo čemu nadati tri dana poslije, protiv Mađarske. Naš trenutni cilj je da u ovom ciklusu ne ispadnemo iz A Lige nacija i da kroz to treće mjesto izborimo baraž", rekao je Glavaš.

Glavaš je optimističan po pitanju budućnosti bh. fudbala i vjeruje da se kroz zajedništvo i posvećenost može napraviti napredak i pozitivna priča.

"Bitno mi je da se povjerenje navijača, koje uvijek postoji, i dalje zadrži, a mislim da dolaskom Sergeja imamo pravi put, iako će on biti veoma težak. To je put na kojem ne smijemo stati na pola, već moramo ići do kraja. Vjerujem da možemo ostvariti prioritete koje je Sergej zacrtao, ali trebamo ići korak po korak. Nadam se da uz pomoć svih nas koji volimo ovu zemlju  BH Fanaticosa, Ljutih Krajišnika, naravno i igrača na terenu, koji su najvažniji, te Saveza – možemo zajedno napraviti pozitivnu priču i atmosferu. To je ono što je trenutno najbitnije, i moramo raditi na tome da postanemo reprezentacija koja će redovno učestvovati na evropskim i svjetskim prvenstvima", ističe Glavaš.

Na kraju razgovora, Glavaš je pohvalio podršku koju Sergej Barbarez uživa od navijača, ali i od Fudbalskog saveza BiH, te je uvjeren da je to pravi put ka dugoročnom uspjehu.

"Sigurno je da će Sergej imati puno više povjerenja od strane navijača i medija tokom četiri godine svog mandata, te da će se truditi da vrati Bosnu i Hercegovinu na isti nivo na kojem je bila kada smo ostvarili plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Ipak, do toga nas čeka puno posla. Ovo su prvi koraci, i drago mi je što je Fudbalski savez, iako sam često kritizirao Vicu Zeljkovića, stao na stranu Sergeja i shvatio da je to pravi put. Naravno, stručni štab, uključujući Spahića i ostale, donosi odluke, i niko se ne bi smio miješati ili mijenjati selektora nakon svake tri utakmice. To je ono što je pozitivno, i nadam se da će iz toga proizaći rezultati", zaključuje Vlatko Glavaš u razgovoru za Source.

(Aldin Barimac)

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.