22.10.2024. 22:03
0
Njemačka na otpad šalje osam miliona automobila
Njemačka vlada planira da sa ulica skloni osam miliona automobila za koje tvrde da ne ispunjavaju stroge ekološke standarde, a vlasnici koji odluče da se odreknu svog starog limenog ljubimca dobiće premiju pri kupovini novog automobila.

Prema istraživačima, uklanjanje starih automobila ekvivalentno je uštedi od oko 11 miliona tona CO2.

Kako piše Mercur.de, bonus za stare motore s unutrašnjim sagorijevanjem mogao bi biti odlučujući za kupovinu vozila s nižim emisijama. Što se tiče troškova, ova metoda bi takođe trebala biti jeftinija od omogućavanja budućnosti motorima s unutarnjim izgaranjem koristeći e-goriva.

Na ovu mjeru vlada se odlučila jer smatra da je to bolji način borbe za ekologiju nego da se proizvode ekološka goriva. Osim ekoloških benefita, ova mjera bi imala i povoljniji efekat za javne finansije.

"Dok bi proizvodnja e-goriva u ovoj zemlji mogla koštati oko 910 evra po toni ugljičnog dioksida koja je izbjegnuta do 2030. godine, procjena programa rashoda računa samo 313 evra po toni za dizel vozila i 255 evra za benzinske modele", istaknuto je.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.