22.10.2024. 16:31
0
Sa tržišta BiH povlači se serija Argete
Atlantic Argeta d.o.o. Sarajevo obavijestila je Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine o povlačenju s tržišta proizvoda „Argeta kokošja pašteta“ u pakovanju od 114 g, serija 0300028498, rok upotrebe 10. 9. 2027. godine.

Postupak povlačenja pokrenut je jer "za seriju proizvoda postoji mogućnost naduvenosti doza", pa je dalja prodaja proizvoda iz ove serije zaustavljena, navodiu se u pojašnjenju iz Atlantic Argete d.o.o. Sarajevo.

Potrošači su pozvani da proizvode s naprijed navedenim brojem serije ne konzumiraju, posebno ako prepoznaju znakove naduvenosti ambalaže.

“Shodno članu 14. stav 2. tačka d) Zakona o hrani („Službeni glasnik BiH“, broj 50/04), ako je ambalaža hrane neprikladna ili oštećena tako da su moguće mikrobiološke i hemijske promjene hrane u granicama većim od dozvoljenih, hrana se smatra neprikladnom za ljudsku upotrebu”, saopšteno je iz Agencije za bezbjednost hrane BiH.

Dalje podsjećaju da su subjekti, koji obavljaju djelatnosti vezane za hranu u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i distribucije dužni, shodno članu 25. stav 1. Zakona o hrani, osigurati da hrana zadovoljava odredbe propisa o hrani relevantnih za njihove djelatnosti i nadzirati poštivanje propisa.

“Ako subjekt u poslovanju s hranom zna ili opravdano sumnja da hrana koju je uvezao, proizveo, preradio, stavio na tržište ili distribuisao, ne zadovoljava zahtjeve zdravstvene ispravnosti, dužan je, u skladu sa članom 27. stav 1. Zakona o hrani, odmah spriječiti stavljanje hrane na tržište, odnosno u slučajevima kada proizvod nije više pod njegovom neposrednom kontrolom o tome odmah obavijestiti nadležne organe”, navode iz Agencije.

BiH
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.