5.8.2024. 11:53
0
Uvodi se biometrijska tehnologija, olakšat će nam putovanja
Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine je organizovala sastanak na temu „Uvođenje automatiziranih sistema kontrole granica – ABC ili eGates“.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Granične policije Bosne i Hercegovine, Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), kao i predstavnici međunarodnih aerodroma u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci.

Direktor Almir Badnjević je svim prisutnima predstavio ovaj projekat koji se odnosi na tehnički napredne sisteme koji koriste biometrijsku tehnologiju za identifikaciju i verifikaciju identiteta putnika. Pojasnio je da uvođenjem ovih sistema možemo znatno olakšati putovanja našim državljanima, a takođe i iskoristiti sve funkcionalnosti biometrijskih putnih isprava koje građani BiH posjeduju.

Svi prisutni su podržali inicijativu i dogovorili nastavak saradnje, uz zajednički cilj da se što prije implementiraju ovi napredni sistemi na svim relevantnim graničnim prijelazima i aerodromima u zemlji.

Na sastanku je naglašeno da će ovaj projekat značajno unaprijediti efikasnost i sigurnost graničnih kontrola, čime će se povećati i zadovoljstvo putnika te ukupna sigurnost države. Dalji koraci će uključivati detaljno planiranje, tehničku pripremu i koordinaciju između svih uključenih institucija kako bi se osigurao uspješan razvoj i implementacija projekta.

Kroz implementaciju ovih aktivnosti, IDDEEA BiH ispunjava ciljeve 1 i 6 EU Digitalne strategije koji se odnose na unapređenje digitalne infrastrukture i interoperabilnosti.

Također, uvođenje naprednih tehnologija u graničnu kontrolu predstavlja inovaciju koja unapređuje infrastrukturu i potiče industrijski razvoj. Ovi sistemi moderniziraju procese i povećavaju efikasnost i sigurnost granica što predstavlja doprinos ostvarenju cilja 9 Un-ovih održivih razvojnih ciljeva.

(Erna H.) 

IDDEEA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.