9.10.2024. 12:57
0
Sve izvozne grane u privredi RS-a u gubicima
FOTO: ilustracija
Privreda Republike Srpske zapala je u negativne trendove, a izlaz se, prema riječima stručnjaka, ne nazire u ovoj godini, a prognoze su da će ovakvi negativni trendovi biti nastavljeni i u idućoj.

Kako ističu, rezultat ovakvog stanja je dugogodišnji rat u Ukrajini, ali i sukobi na Bliskom istoku.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, ističe u razgovoru za “Nezavisne novine” da stanje u privredi tokom cijele ove godine ide negativnim tokom, te da su takva očekivanja do kraja godine.

– Prognoze koje imamo od ljudi koja rade sa inostranstvom su da će se negativna kretanja nastaviti i sljedeće godine, te da bi se tek od polovine naredne godine moglo očekivati da dođe do stabilizacije evropskog tržišta, a samim tim i našeg – kazao je Ćorić.

Kako je pojasnio, skoro sve privredne oblasti su pogođene krizom, od drvoprerade i obućarske industrije, a pad bilježi i metaloprerada.

– Jedino turizam bilježi rast, ali sve u svemu, ove izvozne grane, odnosno firme koje rade te poslove, ugrožene su zbog pada tražnje – zaključio je Ćorić.

Da je situacija u privredi dosta neizvjesna i da se još ne može govoriti o oporavku, smatra i Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

– Sve dok se globalni negativni trendovi, koji su prouzrokovani sukobima i u Ukrajini, ali i u Izraelu, ne budu stavili pod kontrolu i dok god imamo ovakvu situaciju, mislim da će privreda da bude u fazi pada proizvodnje, ali i pada potražnje – kazao je Račić i istakao da je to sve posljedica sukoba i neizvjesnosti.

– Nažalost, imamo negativne trendove već drugu godinom zaredom i sigurno je da nas takvo stanje očekuje i do kraja ove godine – kazao je Račić.

Prema njegovim riječima, ne može se reći kad se očekuje da stanje bude pozitivnije, sve dok se globalni poremećaji ne budu stavili pod kontrolu.

– Nisu sve oblasti pogođene isto, neke su manje, neke su više. Pad industrijske proizvodnje je oko šest-sedam posto – kazao je Račić.

Ističe da je činjenica da se dvije godine zaredom bilježi pad industrijske proizvodnje, te, kako kaže, u ovoj godini je prisutno i smanjenje broja zaposlenih u prerađivačkoj industriji, što je svakako rezultat problema sa kojima se suočavaju privrednici.

Radovan Pazurević, vlasnik kompanije “Sanino” iz Dervente, koji je ujedno predsjednik Područne privredne komore Doboj, kazao je u razgovoru za “Nezavisne novine” da je sve manje ponuda iz inostranstva, a koje su i inače bile skromne.

– Situacija je dosta teška, pregovori o novim količinama, pregovori o cijenama su prilično komplikovani, tako da nisam optimista kada je u pitanju pomak nabolje – kazao je Pazurević.

Kako je rekao, u narednom periodu očekuju i pad fizičkog obima proizvodnje.

– Naši partneri odlaze u Indiju i u afričke zemlje, što samim tim nama smanjuje potražnju – kazao je Pazurević.

Pojasnio je da skoro sve oblasti bilježe loše rezultate u ovoj godini, te da prognoze o oporavku obeshrabruju.

– Svi priželjkujemo da se nešto desi nabolje, ali je jako teško davati bilo kakve prognoze, jer to ne zavisi od nas, nego od kretanja na globalnom nivou – kazao je Pazurević i zaključio da su sva očekivanja pod znakom pitanja.

izvozRS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.