9.10.2024. 14:28
1
Đonlagić odgovorio Ambasadi SAD: "Zasmetao vam je Zakon o platama a ne smeta vam HDZ-ov i SNSD-ov udar na Ustavni sud BiH!"
Američka ambasada danas je žestoko kritikovala bošnjačke delegate u Domu naroda jer se nisu pojavili na jučerašnjoj sjednici.

Podsjećamo, blok SNSD i HDZ uporno na dnevni red stavlja Zakon o Ustavnom sudu BiH kojim se uvodi etničko glasanje i etničku strukturu u Ustavni sud, a predviđa i odlazak stranih sudija. Zbog toga pet delegata iz reda bošnjačkog naroda ne dolazi na sjednice i time blokira usvajanje ovog skandaloznog zakona. 

Dženan Đonlagić danas je odgovorio na kritike koje su došle iz Američke ambasade u Sarajevu. 

"Znači problem nisu delegati iz SNSD, HDZ i SDS koji uvrste u dnevni red Zakon koji razvaljuje Ustavni sud BiH, nego Klub bošnjačkog naroda?! I to sve preglasavanjem svih 5 delegata. Zašto? Pozvali ste ranije zastupnika Kožula da povuče Zakon o platama (isplate plaće u kešu), tako ste mogli pozvati i delegata Neškovića oko neustavnog teksta Zakona o Ustavnom sudu", poručio je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dženan Đonlagić.

On je na društvenoj mreži X istakao da na raspravi u vezi sa Zakonom oko urušavanja Ustavnog suda BiH neće učestvovati.

"Prvo, prijedlog Neškovića je protivustavan i drugo sadržaj je u suprotnosti i sa Mišljenjem Venecijanske komisije.

U Parlamentu BiH se želi usvojiti Zakon koji će i od Ustavnog suda napraviti neki novi dom naroda", rekao je Đonlagić.

"Sve je krenulo kada je Nikola Špirić predsjedavao Domom naroda, a nastavlja se sada kada je funkciju predsjedavajućeg sredinom juna preuzeo Dragan Čović", podsjetio je.

"Problem je također u namjeri delegata Kluba srpskog naroda, podržan delegatima oba HDZ-a, da izmjene sistem odlučivanja Ustavnog suda BiH na način da to bude etnički i teritorijalno (entitetski utemeljeno) odlučivanje. To je potpuno neprihvatljivo.

Etničke kvote ili kriteriji za izbor sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predstavljaju izraz nove diskriminacije.

U načinu odlučivanja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ne mogu biti primijenjeni etnički sistem odlučivanja, kao ni teritorijalni, odnosno entitetski sistem odlučivanja", naglasio je Đonlagić.

"Ustavni sud kao najviša sudska instanca u državi sa specifičnim nadležnostima koji donosi odluke, a koje se odnose na sve građane Bosne i Hercegovine, svoje odluke treba donositi prostom većinom od ukupnog broja sudaca. Ustavni sud BiH je za sve građane, a ne za pojedine etničke grupe", zaključio je Đonlagić.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.