12.7.2024. 15:33
0
Od 1. augusta skuplja struja u FBiH: Ovo su savjeti koji će vam umanjiti račune za struju, grijanje...
Sve veće cijene usluga, poput struje, ali i plina, posebno tokom onog zimskog perioda, primoravaju mnoge građane da traže načine kako smanjiti troškove.

Od 1. augusta, podsjetit ćemo, u Federaciji BiH će struja biti skuplja za 10 posto, pa će vam sljedeći savjeti sigurno biti od koristi kako uštedjeti energiju u kući, smanjiti račune za struju i grijanje, te usvojiti energetski učinkovite navike.

Savjeti za smanjenje računa za struju i grijanje

Izolacija doma: Dobra izolacija zidova, podova i krovova može značajno smanjiti gubitke topline. Provjerite prozore i vrata i, ako je potrebno, zamijenite ih energetski učinkovitijim modelima.
Pametno grijanje: Koristite termostate kako biste regulirali temperaturu u prostorijama. Smanjite temperaturu za jedan do dva stepena – neće biti primjetno hladnije, ali će se to itekako osjetiti na računu.
Isključivanje uređaja: Električni uređaji koji su u stanju mirovanja (stand-by) i dalje troše energiju. Isključite ih iz utičnice kada ih ne koristite.
LED rasvjeta: Zamijenite klasične sijalice LED sijalicama koje troše do 75% manje energije i traju duže.
Koristite prirodnu svjetlost: Tokom dana maksimalno iskoristite prirodno svjetlo. Otvorite zavjese i roletne kako biste smanjili potrebu za električnom rasvjetom.

Energetski učinkoviti uređaji i navike

Kupujte energetski učinkovite uređaje: Prilikom kupovine novih uređaja obratite pažnju na njihove energetske oznake. Uređaji s oznakom A+++ troše znatno manje energije.
Pametno korištenje uređaja: Koristite perilice rublja i suđa kada su potpuno napunjene. Koristite programe s nižom temperaturom pranja i sušenja.
Redovno održavanje: Redovno održavajte uređaje poput klima uređaja, kotlova i peći. Čišćenje filtera i provjera rada uređaja osigurava optimalnu potrošnju energije.
Kuhanje s poklopcem: Kada kuhate, koristite poklopce na loncima kako biste ubrzali proces kuhanja i smanjili potrošnju energije.
Kratko tuširanje: Smanjite vrijeme provedeno pod tušem. Topla voda troši mnogo energije, a kraće tuširanje može značajno smanjiti račune.

Implementiranjem ovih savjeta i usvajanjem energetski učinkovitih navika, možete značajno smanjiti svoje račune za struju i grijanje, a istovremeno doprinijeti očuvanju okoliša.

 
0
LIFESTYLE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.