6.8.2024. 16:43
0
Olimpijske igre: Srbija u polufinalu nakon dramatične završnice!
Košarkaši Srbije plasirali su se u polufinale Olimpijskih igara u Parizu nakon što su savladali AUstraliju rezultatom 95:90.

Nije sve krenulo dobro za izabranike Svetislava Pešića. Iako je većinom prve četvrtine rezultat bio dosta izjednačen, ali su Australci u završnim minutama pronašli laka rješenja u napadu, dok se Srbija mučila u realizaciji, a veliki je bio i broj izgubljenih lopti i tehničkih grešaka. Prva dionica završena je velikom prednošću Australaca 31:17.

Nastavili su se veliki problemi Srbije i u drugoj četvrtini, kada je Australcima bukvalno sve prolazilo kroz obruč, pa su “kenguri” u jednom trenutku imali i 24 poena prednosti, bilo je 46:22.

Svetislav Pešić je uspio sa nekoliko time-outa smiriti svoje igrače i motivisati ih da se drže dogovorenog plana, a u isto vrijeme su zaigrali bolju odbranu, pa je razlika na poluvremenu pala na 12 poena razlike. Nakon 20 minuta igre Australija je vodila 54:42.

U treću četvrtinu Srbija je ušla kao potpuno drugačiji tim u odnosu na prvo poluvrijeme. Naročito su “orlovi” sjajni bili u defanzivnom dijelu igre, pa je Srbija do sredine treće dionice Srbija napravila seriju od 9-2 i prešla u vodstvo (61:60), te se tako vratila iz jednog od najdubljih ponora u historiji Olimpijskih igara.

Do kraja treće četvrtine Australci su se mučili, ali su pronašli nekoliko solidnih rješenja i nakon 30 minuta bili u deficitu od samo dva poena (67:65).

U posljednjih deset minuta Pešić je četvrtinu započeo bez Nikole Jokića, što se osjetilo na igri “orlova”, ali rezultat je i dalje bio tijesan. Pet minuta prije kraja Srbija je imala samo poen prednosti (76:75).

U samoj završnici gledali smo pravu dramu, jer se u posljednje tri minute ušlo pri rezultatu 78:78. Smjenjivali su se napadi sa jedne i druge strane, a u svemu se najbolje snašla selekcija Srbije. Patty Mills je pri rezultatu 81:80 na manje od minute do kraja imao napad za vodstvo Australije, ali je svojim šestim uzastopnim promašajem faktički poklonio Srbiji mogućnost da završi meč.

Vasilije Micić je na 10 sekundi do kraja imao slobodna bacanja za plus tri Srbije, ali je pogodio samo jedno za prednost od dva poena, a u posljednjem napadu Australija je  preko Millsa izjednačila na 83:83 i poslao meč u produžetak.

U dodatnih pet minuta također smo gledali veliku neizvjesnost, a obje selekcije imale su vodstvo. Australija je u posljednje dvije minute ušla sa prednošću od 90:89, no nakon izgubljene lopte Millsa i koša Srbije sa druge strane, Srbija je došla u vodstvo od 93:90. Giddey je na 20 sekundi prije  kraja poklonio loptu Srbiji, koja je iskoristila slobodna bacanja kako bi se odvojila na +5 i plasman u polufinale.

Najbolji u redovima Srbije bio je Nikola Jokić sa 21 poenom , 14 skokova i 8 asistencija, Bogdan Bogdanović imao je 17 ubačaja, dok je kod Australije najviše poena imao Patty Mills, 26, a pratio ga je Josh Giddey sa 25 poena.

(Ajdin B.)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.