1.9.2024. 10:44
0
EU kritikuje operaciju kosovske policije: Ugrožena krhka sigurnosna situacija na sjeveru
Operacija kosovske policije u petak protiv kancelarija koje podržava Srbija u općinama na sjeveru Kosova, dovodi u opasnost krhku sigurnosnu situaciju na terenu, smatra Evropska unija (EU).

U briselskoj reakciji se potvrđuje da ova operacija nije bila koordinisana sa međunarodnom zajednicom.

"EU je razočarana zbog kontinuiranog nedostatka koordinacije sa kosovskim sigurnosnim institucijama i međunarodnim partnerima", navodi se u briselskoj reakciji na X-u.

Kosovske vlasti zatvorile su pet paralelnih srpskih institucija na sjeveru zemlje - dijelu u kojem žive većina Srba - za koje su naveli da djeluju pod vodstvom Srbije, "kršeći ustavnost i zakone Republike Kosovo".

Zatvorene su institucije Kosovski okrug Mitrovica, paralelna općina Mitrovica, paralelna općina Zvečan, paralelna općina Zubin Potok i paralelna općina Leposavić.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini kritikovala je ovu odluku i saopćila da je "zabrinuta i razočarana" kontinuiranim nekoordiniranim akcijama Vlade Kosova koje odražavaju rastuće pogoršanje odnosa između dvije zemlje.

Evropska unije putem reakcije je podsjetila da se Kosovo obavezalo na deeskalaciju.

"EU je više puta pozivala Kosovo da izbjegava bilo kakve radnje koje bi mogle negativno uticati na sigurnost ljudi na terenu. Nažalost, Vlada Kosova je ignorisala naše pozive", navodi se u briselskoj reakciji.

Podvlači se da bi trenutna operacija policije protiv kancelarija koje podržava Srbija mogla dovesti do dalje eskalacije ionako nestabilne situacije.

Dodaje se također da je predviđeno da se kancelarije koje podržava Srbija rješavaju u okviru dijaloga koji vodi EU.

(Ajdin B.)

EUKosovo
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.