5.8.2024. 13:32
1
Glavobolja za Orbana: EU bi mogla izbaciti Mađarsku iz schengenskog prostora
Konfrontacija oko odluke Mađarske da ublaži vizna ograničenja za državljane Rusije i Bjelorusije raste.

Naime, grupa zastupnika u Evropskom parlamentu pozvala je na akciju protiv Budimpešte, uključujući mogućnost izbacivanja Mađarske iz schengenskog prostora, javlja Politico.

U pismu, koje su inicirali češka zastupnica Danuše Nerudová i litvanski zastupnik Petras Auštrevičius, zahtijeva se da Evropska komisija hitno istraži odluku Mađarske.

Zastupnici tvrde da bi ova odluka mogla postati rupa u zakonu i ugroziti funkcioniranje schengenskog prostora kao sigurnog prostora za građane.

Pismo također sadrži upozorenje da bi, ako mađarska vlada odbije promijeniti svoju politiku, Evropska komisija i svi predstavnici EU trebali dovesti u pitanje prisutnost Mađarske u schengenskom prostoru uvođenjem novih mjera za zaštitu evropskih građana, uključujući, ako je potrebno, nove mjere kontrole na mađarskim granicama.

U dokumentu se spominje mogućnost da druge zemlje EU ne priznaju mađarske vize i uvedu kontrolu na mađarskoj granici.

Do nedjelje navečer pismo je prikupilo oko 70 potpisa, uključujući i one bivših premijera Belgije i Irske.

(Ajdin B.)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.