5.8.2024. 16:16
2
HDZ-ovci žestoko reagovali na otvaranje spomenika generalu Mehmedu Alagiću pa spomenuli i Komšića: Uzurpator političkih prava hrvatskom narodu u BiH došao se narugati hrvatskim žrtvama u Središnjoj Bosni
Delegati HDZ-a BiH u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH oštro su reagovali na postavljanje spomenika generalu Armije BiH Mehmedu Alagiću, tvrdeći da se time "ponižavaju hrvatske žrtve".

"Mi, izaslanici HDZ-a BiH, osuđujemo otvaranje spomenika ‘General Mehmed Alagić - Ljiljan Ljuta greda‘ na Vlašiću. Podizanje spomenika generalu Armije R BiH, optuženiku za ratne zločine Mehmedu Alagiću, izravno ponižava hrvatske žrtve, posebice u Središnjoj Bosni, koje još nisu dočekale pravdu. Alagić i pripadnici Armije RBiH, uključujući mnoge borce iz islamskih zemalja, počinili su brojne zločine u srednjobosanskoj općini, uključujući ritualna ubojstva, strijeljanja zarobljenih civila i vojnika, te oskvrnavljenje Franjevačkog samostana u Gučoj Gori", navode iz kluba HDZ-a.

Ističu kako je riječ o uvredi žrtvama dok se "kolektivno narušavaju prava Hrvata u BiH" te da se "organizacija obrane BiH kroz Hrvatsko vijeće obrane manipulativno i lažima nameće javnosti kao zločin".

Posebno im je zasmetalo učešće člana Predsjedništva BiH Željka Komšića na otkrivanju spomenika.

"Činu podizanja spomenika Alagiću, optuženom za ratni zločin po zapovjednoj odgovornosti, prisustvovao je i Željko Komšić, koji je svojim dolaskom uveličao sramni događaj na Vlašiću. Zar itko pri zdravoj pameti čovjeka koji slavi krvnika vlastitog naroda može nazvati predstavnikom tog naroda!? Uzurpator političkih prava hrvatskom narodu u BiH došao se narugati hrvatskim žrtvama u Središnjoj Bosni", ističu iz kluba HDZ-a.

Na kraju poručuju kako očekuju i reakciju međunarodnih predstavnika. "Dok organizatori i promotori ovakvih događaja ne shvate da trajni mir i suživot u BiH zahtijevaju jednak odnos i poštovanje svake žrtve, te odustajanje od vrlo štetnih procesa za Bosnu i Hercegovinu, gradnja trajnog mira bit će nemoguća. Javnost i nevine žrtve očekuju reakciju međunarodnih predstavnika", zaključuje se u reakciji Kluba Hrvata.

Podsjećamo, jučer je na Vlašiću upriličeno otvaranje spomenika "General Mehmed Alagić – Ljuta greda" u čast generala Alagića, jednog od najvećih heroja odbrane BiH. Alagić je bio komandant 3. korpusa Armije BiH i kasnije Sedmog korpusa, te je uspješno oslobađao Vlašić, Kupres, Donji Vakuf i Sanski Most.

(Ajdin B.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.