5.8.2024. 19:14
2
Kako je Samir Šehić postao žrtva cyber kriminala: Prevarant mu putem OLX-a ukrao sav novac s računa
Napredovanjem tehnologije povećane su i mogućnosti za prevare, posebno na internetu i tokom online kupovine. To se desilo i Samiru Šehiću iz Ilijaša, koji je na kraju ostao bez marke na svom računu, piše danas Dnevni Avaz.

Na platformi OLX objavio je fotelju koju je htio prodati i ubrzo mu se javio potencijalni kupac s profila Damir Suljić.

- On je navodno iz Lukavca. Međutim, tek kasnije sam provjerio, ima više lažnih profila na OLX-u. Htio je da pošaljem preko „EuroExpressa“, on će, kao, snositi sve troškove. Tražio mi je podatke i ja sam mislio da je to zbog „EuroExpressa“, da znaju gdje je adresa, da dođu, da se plati. Međutim, on je napravio i svoju lažnu stranicu „EuroExpressa“ i ja sam mislio da mi oni ustvari traže podatke. Među podacima su broj kartice, datum isteka kartice i, moja naivna greška, najveća koju sam napravio, broj CVV kartice - ispričao je za „Avaz“ oštećeni Šehić.

Sa stranice „EuroExpressa“, koja je lažna, rečeno mu je da će mu dolaziti kodovi koje treba potvrditi kako bi dogovor bio uspješan.

- Nisam znao da je to on ustvari, stajao je logo „EuroExpressa“, očigledno lažni. A, ustvari, preko tih kodova koje sam dobivao SMS-om, on je meni skidao svaki put pare dok mi nije sravnio račun. Na računu je bilo oko 1.150 KM. Sve te pare je skinuo. Koliko sam kasnije uspio ući u trag, nije skidao na svoj račun s mog računa, već je za te pare kupovao bitkoine i kriptovalute - rekao je Šehić za Avaz.

Ponovio je da je uvidio da prevarant ima više profila na ovoj vrlo popularnoj platformi koju mnogi koriste za kupovinu i prodaju.

- Prevarant putem OLX-a prati posljednje objave te se nudi kao kupac. I ko se upeca, upeca. Ja jesam. Svjestan sam da ne mogu te pare dobiti, ali ću ga prijaviti. Neka narod pročita, da se ne bi nekome drugom to desilo. Mene je blokirao, ali mislim da je još aktivan na OLX-u - istakao je Šehić.

To se desilo za vikend, 3. avgusta, u večernjim satima, u 19.10 sati.

-  Zvao sam policiju. Ali rekli su mi da Odjel za cyber kriminal radi samo radnim danima. Već sutra (danas, op.a.) idem prvo u banku da se blokira kartica, a onda u MUP da prijavim Odjelu za cyber kriminal - rekao je Šehić za Dnevni Avaz.

(Sead M.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.