9.10.2024. 12:06
1
U Gradskom vijeću Mostara odnos 18:17
FOTO: Hercegovina.info
Na prebrojana 93 posto biračka mjesta, buduće stanje i sastav mostarskog gradskog vijeća već se počeo nazirati. Hercegovina.info prvi donosi izračun kako će izgledati ovo vijeće u mandatu 2024.-2028.

Napominjemo kako svi glasovi još nisu prebrojani, te se ovaj sastav budućih vijećnika ne može uzimati kao službeni. 

Specifična izborna pravila

Računanje mandata za Gradsko vijeće Mostara temelji se na specifičnim pravilima koja su uspostavljena kako bi se osigurala proporcionalna zastupljenost različitih etničkih grupa i geografskih područja.

Grad Mostar podijeljen je na šest gradskih područja, od kojih svako bira određen broj vijećnika. Ukupan broj vijećnika u Gradskom vijeću je 35.

Mandati se dodjeljuju proporcionalno prema broju glasova koje su političke stranke ili nezavisni kandidati dobili u svakom gradskom području, koristeći Saint Lague ili Websterovu metodu raspodjele mandata.

No ovu raspodjelu dodatno komplicira i pravilo o zastupljenosti različitih etničkih grupa. Prema Statutu Mostara, u Vijeću ne smije biti više od 15 vijećnika iz jedne etničke grupe, a minimalno četiri mjesta rezervirana su za pripadnike drugih etničkih grupa koje nisu među najbrojnijima. 

Portal Hercegovina.info objavila je preliminarnu listu svih vijećnika i vijećnica u Gradskom vijeću Mostara.

Gradska lista

Sa ove liste u vijeće ulazi 13 kandidata.

Kao HDZ Hrvati ulaze Mario Kordić, Marko Novak i Damir Knezović. Četvrti Hrvat sa ove liste je HRS-ov Slaven Bevanda.

Bošnjaci koji su imali najbolji rezultat na ovoj listi su Đani Rahimić i Mirza Lalić iz SDA, Enis Čamo iz 'Grade moj', te Sanjin Hadžiomerović iz SDP-a.

Klub Srba u ovom vijeću bit će izuzetno zanimljiv. Prema izračunima u njega ulaze Radmila Komadina i Ines Sulić iz HDZ BiH, Nataša Jekić iz SDA, te nakon odustajanja Sanela Kajana, Sergej Šotrić iz 'Grade moj'.

Kao pripadnik ostalih u vijeće ulazi predsjednik gradskog odbora SDA, Alis Čolaković.

Gradsko područje 1 (Sjever) 

Iz Gradskog područja Sjever (gradsko područje 1) biraju se dva vijećnika. Na tom području glasovi su već prebrojani, tako da se može reći sa popriličnom sigurnošću kako u vijeće ulaze dvojica Bošnjaka, Mirza Drežnjak i Amer Macić, obojica iz SDA.

Gradsko područje 2 (Stari Grad)

S gradskog područja Stari grad bira se pet vijećnika. Četiri buduća vijećnika su Bošnjaci, i to Haris Nazdraić, Adis Ćorić i Džemal Juklo iz SDA, Maid Čolaković iz 'Grade moj', te Sanel Žuljević iz SDP-a kao 'ostali'.

Gradsko područje 3 (Jugoistok)

Iz gradskog područja Jugoistok (gradsko područje 3) biraju se dva vijećnika. I na jugoistoku obrađena su sva birališta, pa je situacija manje više jasna. Amar Džiho će biti novi a Jasmin Pandur novi-stari gradski vijećnik iz ovoga područja. Obojica su Bošnjaci iz SDA.

Gradsko područje 4 (Jug)

S gradskog područja Jug (gradsko područje 4), isto kao i za Jugoistok biraju se dva vijećnika. U vijeće ulaze Kažimir Miličević iz HDZ BiH i apsolutni pobjednik Dario Petrović sa Hrvatske liste za jug. Obojica će biti dio kluba Hrvata. 

Gradsko područje 5 (Jugozapad)

Iz područja Jugozapad (gradsko područje 5) bira se sedam vijećnika. Tamo je u ovom trenutku situacija sljedeća:

Pet budućih vijećnika ulaze u klub Hrvata, a to su Stanko Ćosić, Goran Bošnjak, Ivan Zelenika i Darko Pehar iz HDZ BiH. Peti je Silvio Bubalo iz HRS. Kao Bošnjak sa jugozapada ulazi Nedim Ajanić iz "Trojke", a kao iznenađenje ulazi i jedna Srpkinja. Riječ je o članici HDZ BiH Anji Marić s Bijelog brijega.

Osim toga, iznenađenje i da HDZ 1990 gubi mandat i na jugozapadu i na gradskoj listi.

Gradsko područje 6 (Zapad) 

S područja Zapad (gradsko područje 6) biraju se 4 vijećnika. Na zapadu ulaze trojica HDZ-ovaca, Damir Šunjić, Slaven Cvitanović i Josip Prskalo. I četvrti vijećnik sa zapada će biti član kluba Hrvata, a riječ je o Slavku Zovki iz HRS-a.

Dakle, kako stvari stoje u Klubu Hrvata bit će maksimalnih 15 članova, od toga najviše iz HDZ BiH, njih 11. HRS će dati trojicu Hrvata,a NL za jug jednog. Klub Bošnjaka će imati 13 članova, Klub Srba je ojačao (iako u njemu nema 'legitimnih Srba' kakav je u prethodnom sazivu bio Velibor Milivojević) pa će imati pet članova, odnosno četiri članice i jednog člana, a u Klubu ostalih bit će dva vijećnika.

Naravno, ovo nije konačan izgled Gradskog vijeća. Do prve promjene će doći kada se izabere gradonačelnik, pa će umjesto njega u vijeće ući sljedeći sa liste.

Špekulira se i kako će još neki od ovih vijećnika odustati, tj. vratiti mandate, pa su razne promjene u sastavu lokalne zakonodavne vlasti još uvijek moguće.

Evo još jednom imena i stranačke pripadnosti svih vijećnika:

Gradsko vijeće – Rezultati izbora po listama i područjima

Gradska lista

Hrvati:

Mario Kordić (HDZ)
Marko Novak (HDZ)
Damir Knezović (HDZ)
Slaven Bevanda (HRS)

Bošnjaci:

Đani Rahimić (SDA)
Mirza Lalić (SDA)
Enis Čamo (Grade moj)
Sanjin Hadžiomerović (SDP)

Srbi:

Radmila Komadina (HDZ)
Ines Sulić (HDZ)
Nataša Jekić (SDA)
Sergej Šotrić (Grade moj)

Ostali:

Alis Čolaković (SDA)

Pregled po gradskim područjima:

Gradsko područje 1 (Sjever)
Broj vijećnika: 2

Mirza Drežnjak (SDA, Bošnjak)
Amer Macić (SDA, Bošnjak)

Gradsko područje 2 (Stari grad)
Broj vijećnika: 5

Haris Nazdraić (SDA, Bošnjak)
Adis Ćorić (SDA, Bošnjak)
Džemal Juklo (SDA, Bošnjak)
Maid Čolaković (Grade moj, Bošnjak)
Sanel Žuljević (SDP, Ostali)

Gradsko područje 3 (Jugoistok)
Broj vijećnika: 2

Amar Džiho (SDA, Bošnjak)
Jasmin Pandur (SDA, Bošnjak)

Gradsko područje 4 (Jug)
Broj vijećnika: 2

Kažimir Miličević (HDZ, Hrvat)
Dario Petrović (Hrvatska lista za jug, Hrvat)

Gradsko područje 5 (Jugozapad)
Broj vijećnika: 7

Stanko Ćosić (HDZ, Hrvat)
Goran Bošnjak (HDZ, Hrvat)
Ivan Zelenika (HDZ, Hrvat)
Darko Pehar (HDZ, Hrvat)
Silvio Bubalo (HRS, Hrvat)
Nedim Ajanić (Trojka, Bošnjak)
Anja Marić (HDZ, Srpkinja)

Gradsko područje 6 (Zapad)
Broj vijećnika: 4

Damir Šunjić (HDZ, Hrvat)
Slaven Cvitanović (HDZ, Hrvat)
Josip Prskalo (HDZ, Hrvat)
Slavko Zovko (HRS, Hrvat)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.