9.10.2024. 12:19
0
Prije 132 godine u Travniku je rođen Ivo Andrić
Bh. nobelovac Ivo Andrić rođen je na današnji dan 1982. u Travniku, a preminuo je 13. marta 1975. u Beogradu. Sahranjen je u Aleji velikana.

Godine 1961. dobio je Nobelovu nagradu za književnost za cjelokupno životno djelo. Ivo Andrić je cjelokupni iznos Nobelove nagrade iz dva dijela poklonio Republičkom fondu za unapređenje bibliotekarstva Bosne i Hercegovine.

Njegovo veliko književno djelo vezano je gotovo u cijelosti za zemlju u kojoj je rođen - „Na Drini ćuprija“, „Travnička hronika“, „Gospođica“, „Prokleta avlija“ nedovršeni roman „Omer-paša Latas“…

Na Radio-televiziji Srbije 5. oktobra je počelo emitiranje serije „Nobelovac“ o Ivi Andriću, a kod nas po običaju - ništa. To je još samo jedan od primjera koliko naša zemlja ne cijeni, niti je briga za istinske velikane. Sve je pojeftinilo i sve je banalizirano, znanje se rijetko kada manje cijenilo, pa onda nije ni čudo što datumi vezani za bh. nobelovca prolaze gluho.

Što se serija i filmova tiče, prošla su vremena kada su se kod nas snimale serije o velikanima poput one o Aleksi Šantiću.

Sad je samo jeftino, što jeftinije, i banalno, što banalnije. Jer, ko bi se sad zamarao. Još, ako se u sve ukomponuje malo vulgarnosti – odlično.

U prvom redu, o serijama i filmovima o bh. velikanima i historijskim ličnostima trebalo bi se voditi računa na javnim servisima. A, kada se pogleda njihov program svima je jasno šta to oni danas preferiraju.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.