18.7.2024. 23:52
0
Fudbaleri Sarajeva eliminisali Aktobe i plasirali se u 2. pretkolo Konferencijske lige
FOTO: N1
Fudbaleri Sarajeva ostvarili su plasman u drugo pretkolo Konferencijske lige, nakon velike drame i penala protiv kazahstanskog Aktobea.

Prvo poluvrijeme 
Samo šezdeset sekundi trebalo je Bordo timu da dođe do prve velike prilike. Hamza Čataković ukrao je jednu loptu igračima Aktobea na sredini terena, zatim krenuo u solo prodor, došao na vrh šesnaesterca kazahstanskog tima, zatim dobro i gađao, ali stativa je spasila Igora Shatskiyja.

Nastavili su igrači Zorana Zekića dominirati na Koševu, nova prijetnja po gol Aktobea došla je od Francisa Kyeremha. Fudbaler iz Gane dobro je šutirao, ali golman Aktobe je intervenisao i poslao loptu u korner.

Amar Beganović našao se u još jednoj šansi za Sarajevo, ali je bio neprecizan. Novu priliku za gol imali su fudbaleri Sarajeva nakon prekida, Giorgi Guliashvili je šutirao, lopta se odbila do Vinka Solde, koji je pucao direktno u golmana gostiju.

Oslobodili su se početnog pritiska Kazahstanci, pa su zaprijetili u prvom napadu ka golu Emila Rockova.

Uzvartili su igrači Bordo tima preko Kyeremha, ali Shatski se istakao i najzaslužniji je što Aktobe ne gubi nakon prvog poluvremena.

Tražili su jedanaesterac igrači Sarajevo u finišu prvog dijela, kada je Guliashivli pao nakon oštrog starta sa jednim od odbrambenih igrača Aktobea, ali glavni sudija Zorbay Kucuk smatrao je kako nema elemenata za penal.

Igrala se 41. minuta, kada je Idris Umaev matiro Rockova i doveo Aktobe do vodstva na Koševu.  Prethodno se Amadou Doumbouya oslobodio Filipa Jovića. Tako su fudbaleri iz Kazahstana iz prve šanse došli do prednosti.

Novu šansu za Sarajevo imao je Aleksandar Đorđević, ali izblokirala ga je odbrana Aktobea.

Pogodio je Kyeremeh u sudijskoj nadoknadi, ali pogodak je poništen nakon evidentne ofsajd pozicije.

Drugo poluvrijeme 

Nagrađeni su početkom drugog dijela igrači Sarajeva, kada je Guliahsvili se majstorski oslobido svog čuvara, prelijepo se namjestio i fenomenalnim golom matirao golmana Aktobea za 1:1 sa vrha kaznenog prostora.

Van terena prije vremena morao je Hamza Čataković. Napadač Bordo tima požalio se na bolove u preponi, a umjesto njega je ušao oporavljeni Renan Oliveira.

Igrala se 75. minuta meča, kada je novi hladan tuš na Koševu priredio Adilkhan Tanzharikov  golom za 2:1. Golu je prethodio korner, nakon kojeg je Rockov intervenisao, ali odbijena lopta stigla je do Tanzharikov, kojem nije bilo teško pogoditi za novo vodstvo gostiju.

Mogli su Zekićevi igrači izbjeći produžetke, da je koncentrisaniji bio Kyeremeh. Sjajnu priliku za poravnanje propustio je u 86. minutu, kada je pucao pored gola Aktobea iz dobre pozicije.

Pritisak Bordo tima je nastavljen, ponovo je Guliashvili pokušao, ali odbrana Aktobea je intervenisala.

Renan Oliveira imao je priliku u posljednjem iz slobodno udarca, da spriječi produžetke na Koševu, ali prečka je bila saveznik Aktobea.

Produžeci
Samo tri minute produžetka, bilo je dovoljno za novi pogodak Aktobea. Dorny Romero sjajno je skočio, proslijedio loptu glavom Jeanu Jairu, koji majstorijom vara Rockova za 1:3.

Brzo su se vratili fudbaleri Sarajeva. Slobodan udarac izveo je Duraković, loša rekacija golmana Aktobea, nakon kojeg odbijanac kupi Renan Oliveira za 2:3, čime je Brazilac vratio u život sarajevski tim i ponovo u egal utakmicu.

Mogao je već u narednom napadu Oliveira donijeti još jedan gol Sarajeva, ali poslije lijepog pasa Kyeremeha, šutirao je pored gola.

Mnogo problema odbrani Aktobea, pravio je Francis Kyeremeh, ali odlijevali su Kazahstanci napadima Sarajeva uz organizovanu odbranu.

Novi problemi stigli su na kraju prvog produžetka, kada je Miomir Đurčković dobio drugi žuti karton, te su igrači Sarajeva drugi produžetak morali igrati sa igračem manje.

Iako su igrali sa igračem manje, mogli su igrači Sarajeva do poravanja i plasmana dalje. Prvo je zaprijetio Soldo, nakon prekida, pa onda i Oliveira se u narednom napadu spetljao, tako da je ostalo 2:3 i pristupilo se izvođenju jedanaesteraca.

Penali
Prvu su šutirali igrači Aktobea. Dorny Romero je pucao, a Emil Rockov nogom brani taj udarac. Zatim je Nemanja Anđušić jako loše izveo penal i šutirao visoko preko gola, te propustio donijeti prednost Sarajevu.

Tanzharikov je onda pogodio za Aktobe, iako je Rockov bio blizu da odbrani i drugi penal. Siguran na drugom jedanaestercu za Bordo tim bio je Eldar Mehmedović.

Pročitao je golman Sarajeva na koju stranu će ići i treći penal, koji je izveo Jean Jairo. Međutim, lopta je otišla ispod ruke i u gol Rockova. Treći penal uz dosta sreća realizirao je Renan Oliveira za Sarajevo.

Maksim Samorodov promašio je u četvrtoj seriji za Aktobe, tačnije odbranio mu je sjajnom paradom Rockov.  Edin Julardžija u četvrtoj seriji donio je prednost Sarajevu.

Alibek Kasym ostavio je u igri Aktobe sigurnom realizacijom u petoj seriji, a onda je Elvir Duraković pogodio u petoj seriji za plasman Sarajeva u 2. pretkolo Konferencijske lige.

Protivnik Sarajevu u drugom kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu, bit će Spartak iz Trnave, prenosi N1. 

(Erna H.) 

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.