12.7.2024. 10:34
0
Nedim Sladić nema dobre vijesti po pitanju vremenskih prilika za BiH: "Ne možemo reći da je toplotni val ako imamo dan ili dva temperature 38 ili 39"
Meteorolog Nedim Sladić jutros je u programu N1 govorio o vremenskim uslovima u narednom periodu u BiH, te šta je sve potrebno da bi se određeni period nazvao toplotnim valom.

Kada je riječ o trenutno visokim temperaturama, Sladić je kazao:

“Osjetimo povlačenje vruće zračne mase sa sjevera Afrike i kanal kojim struji topao zrak koji se proteže našim krajevima, a ispod ovog poremećaja koji se nalazi na obalama Velike Britanije i sjevernog dijela Francuske. Nalazi se dakle djelišnica između svježijeg zraka iz Skandinavije, a južno od Alpa se nalazi vrela zračna masa koja nam uvjetuje toplotni talas. Uobičajene temperature u julu su oko 28 stepeni za Bosnu, odnosno 31 i 32 za Hercegovinu. U narednim danima ćemo imati temperature između 36 i 40, lokalno na sjeveru i jugu do 42 celzijusa”, kazao je Sladić.

Bh. meteorolog napominje da smo u prethodnim periodima imali mnogo jače toplotne valove nego što je trenutni.

“Itekako zaboravljamo da je bilo puno jačih toplotnih valova pored ovog trenutnog. Kod ovog je specifična njegova dugotrajnost. Imamo dug period izrazito visokih temperatura koji će trajati otprilike do 20. jula. Kada dnevna temperatura zraka prelazi pet ili više dana zaredom pet ili više stepeni, onda imamo toplotni val. Ne možemo reći da je toplotni val ako imamo dan ili dva temperature 38 ili 39, možemo reći da je toplotni “peak” ali nije dovoljno za “toplotni val””.

“Ne mora značiti da temperatura od 38 ili 40 se mora povezati sa toplotnim valom, nego ona mora pet ili više dana imati te vrijednosti”, kazao je bh. meteorolog.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.