7.8.2024. 15:18
0
Olimpijske igre: Vaterpolisti Hrvatske u polufinalu nakon velike pobjede nad Špancima
Hrvatska vaterpolska reprezentacija u polufinalu je olimpijskog turnira.

Fantastična Hrvatska iznenadila je velikog favorita Španiju i pobijedila sa 10:8. Hrvatska će u polufinalu u petak igrati protiv boljeg iz duela Mađaraske i Italije koji se igra večeras od 20:35.

Za razliku od utakmice s Amerikancima, hrvatska odbrana je protiv Španije odigrala savršenu prvu četvrtinu. Bijač je odbranio dva udarca, ali zanimljivo je da Španci, inače najefikasnija ekipa turnira, u nekoliko navrata nisu ni došli do šuta. S druge strane, Maro Joković je dva puta pogodio za 2:0.

Nakon više od 10 minuta igra Granados je zabio prvi gol za Španiju. Zabio je u tom periodu igre i Sanahuja za Furiju, ali Hrvatska je odigrala još jednu čudesnu četvrtinu. Harkov, Fatović i Žuvela torpedirali su Aguirrea i Hrvatska je povela 5:2. Bijač je u drugoj četvrtini branio sve, a Vukičević je zabio za 6:2. Do kraja prvog poluvremena Perrone je smanjio na 6:3.

U trećoj četvrtini je Granados smanjio na 6:4, ali Fatović odmah pogađa za 7:4. Munarriz je snažnim udarcem pogodio za -2, a Hrvatska u tom periodu igre nije pogodila s nekoliko akcija s igračem više.

Bijač je nastavio braniti fantastično, pa se Španija nije uspjela totalno vratiti u igru. Vrlić je s igračem više zabio za 8:5, a Bijač je odbranio snažan šut Perronea. Munarriz je početkom zadnje dionice pogodio za 8:6, a Granados je promašio čisti zicer iz kontre. Pogodio je prečku.

No, napad Hrvatske je stao, a Sanahuja s igračem više zabija za 8:7 i potpuni povratak Furije u utakmicu. Rino Burić je uz puno sreće zabio s igračem više za 9:7, a odmah u idućem napadu De Toro je siguran za 9:8. Bukić nije iskoristio napad s igračem više, ali Harkov sjajno zabija za 10:8.

Španci griješe u napadu, a Hrvatska je dobila igrača više i priliku za otići na +3. Napad s igračem više loše je odigran i Španija je dobila napad i igrača više, ali Sanahuja je pogodio u prečku. Kad je Burić blokirao s igračem manje, jasno je bilo da je Hrvatska pobijedila.

Po dva gola za Hrvatsku postigli su Loren Fatović, Maro Joković i Konstantih Harkov, po jedan su dodali Rino Burić, Ante Vukičević, Marko Žuvela i Josip Vrlić, dok je Marko Bijač upisao osam odbrana, piše Index.hr.

(Ajdin B.)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.