18.8.2024. 11:35
0
Pogledajte kakav je doček priređen u Alžiru za Imane Khelif
Ulice Tiareta u Alžiru bile su prepune ljudi u petak navečer, kada su građani s oduševljenjem dočekali bokserku Imane Khelif koja se vratila kući s Olimpijskih igara u Parizu, noseći zlatnu medalju.

Na svom Instagram profilu, Khelif je podijelila fotografije sa parade.

Podsjetimo, Khelif je postala tema brojnih rasprava nakon što je talijanska bokserka Angela Carini napustila njihov meč nakon samo 46 sekundi. Kasnije je Khelif osvojila zlatnu medalju u kategoriji velter do 66 kg.

Njeno učestvovanje na Olimpijadi izazvalo je kontroverze, posebno nakon što joj je prošle godine bilo zabranjeno takmičenje zbog navodnih problema s ispunjavanjem spolne podobnosti. Međutim, Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je snažno podržao njezino učestvovanje, navodeći da je "rođena kao žena, registrovana kao žena, živjela kao žena, boksala kao žena, i posjeduje ženski pasoš."


Njena pobjeda izazvala je val kritika na društvenim mrežama, a poznate osobe poput J.K. Rowling, Elona Muska i Donalda Trumpa su također izrazile nezadovoljstvo, šireći dezinformacije o njezinom spolu.

(Ajdin B.)
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.