30.8.2024. 9:50
0
Kurti: Nema leša, nema zločina, to je bila strategija Srbije da sakrije zločine
Kosovski premijer Albin Kurti kazao je da su u okolini Novog Pazara u Srbiji počele pripreme za iskopavanje u potrazi za osobama nestalim tokom ratnih sukoba na Kosovu.

Kurti je to izjavio u četvrtak tokom debate posvećene nestalima na Kosovu 1998./99. te dodao kako se nada da sve to "nije novi pokušaj Srbije da izbjegne druge označene lokacije u to zemlji s dnevnog reda iskopavanja".

“Nema leša, nema zločina, to je bila strategija Srbije da sakrije zločine počinjene nad Albancima na Kosovu. Ovu strategiju i danas provode politički nasljednici bivšeg srpskog lidera, Slobodana Miloševića u Beogradu", rekao je Kurti, prenosi Radio Slobodna Europa na albanskom jeziku.

Prema njegovim riječima, Kosovo je službeno zatražilo otvaranje arhiva 37. motorizirane brigade Vojske Jugoslavije, odgovorne za mnoge masakre na Kosovu, posebno u Drenici.

Kurti je podsjetio kako je Srbija dužna otvoriti arhive nakon sporazuma koji je postignut u maju prošle godine u Bruxellesu.

U Bruxellesu su se zajedničkom deklaracijom o nestalim osobama Srbija i Kosovo obavezali na pun pristup pouzdanim informacijama, uključujući one s povjerljivim statusom, stavljanje na raspolaganje svih relevantnih dokumenata za utvrđivanje sudbine nestalih, kao i zajednički rad preko komisije kojom predsjedava Evropska unija.

Tokom ratnih sukoba na Kosovu ubijeno je više od 13.000 ljudi, a prema podacima Evropske unije, 1.621 osoba i dalje se vodi kao nestala.

Među njima je oko dvije trećine Albanaca i 568 Srba te drugih nealbanaca, podaci su državne komisije Srbije za nestale.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.