4.8.2024. 22:16
0
Bangladeš: Najmanje 97 poginulih u sukobima policije i demonstranata
Najmanje 97 osoba danas je poginulo, a desetine su povrijeđene u sukobima u više dijelova Bangladeša nakon što je policija upotrijebila suzavac i šok bombe da rastjera demonstrante koji traže ostavku premijerke Šeik Hasine, dok je negdje bilo i sukoba učesnika protesta i aktivista vladajuće partije.

Među poginulima je 14 policajaca, javljaju lokalni mediji. U policijskoj stanici Enaietpur u Sirajganju ubijeno je 13 policajaca, prenio je Prothomalo.com.

Prema riječima pomoćnika sekretara za štampu premijerke Bangladeša, Sarvar-e-Alama Sarkara, premijerka je istakla da oni koji sada vrše nasilje nisu studenti, već teroristi.

Tokom sukoba između demonstranata, policije i aktivista vladajuće partije, poginula su dva građevinska radnika na putu do posla, a 30 ljudi je povrijeđeno u centralnom okrugu Munsigandž, naveli su očevici, preneo je Rojters.

- Poginuli su u bolnicu donijeti bez znakova života sa prostrelnim ranama - naveo je zvaničnik okružne bolnice. Policija je, međutim, saopćila da nije pucala kada su u tom području aktivirane improvizovane eksplozivne naprave, nakon čega se ta oblast pretvorila u bojno polje.

Blokirani glavni putevi

Nasilje je izbilo i u drugim dijelovima Banladeša, gdje su demonstranti blokirali glavne puteve, prenosi Avaz.

Najmanje tri osobe su poginule a 50 povrijeđeno u sjeveroistočnom okrugu Pabna tokom sukoba između demonstranata i aktivista vladajuće partije premijerke Hasine, Avami Lige, naveli su očevici.

Još dvije osobe su poginule u nasilju u oblasti Bogura, naveli su bolnički zvaničnici. Do sukoba je došlo kada je jedna grupa napala i vandalizovala univerzitetsku bolnicu gdje su studenti pokrenuli program o odbijanju saradnje da bi izvršili pritisak na vladu da podnese ostavku.

Neredi, nakon kojih je vlada isključila internet u zemlji, predstavljaju najveći test za premijerku koja je osvojila četvrti uzastopni mandat u januaru na izborima koje bojkotovala vodeća opoziciona Nacionalistička partija Bangladeša, prenosi Rojters.

Ubijeno najmanje 150 ljudi

U nemirima proteklog mjeseca ubijeno je najmanje 150 ljudi, hiljade su povređene a 10.000 osoba je uhapšeno, piše Avaz.

Proteste su započele studentske grupe nezadovoljne zbog određenih kvota za dobijanje posla u državnom sektoru rezervisanih za članove porodica boraca rata za nezavisnost od Pakistana 1971.

Protesti su prekinuti pošto je Vrhovni sud ukinuo većinu kvota, ali su se studenti prošle nedelje vratili na ulice sporadično se okupljajući i tražeći pravdu za porodice ubijenih u nemirima.

Kritičari Hasine, kao i grupe za ljudska prava, optužili su njenu vladu za prekomjernu upotrebu sile protiv demonstranata.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.