5.8.2024. 17:25
0
Ambasador BiH u Indiji Haris Hrle: Izgubili smo kontakt sa konzulatom u Daki
Broj poginulih u Bangladešu s gotovo 100 u nedjelju, danas je porastao na više od 300, javljaju svjetski mediji.

Antivladine proteste pokrenule su studentske organizacije, zbog sistema diskriminacije prilikom zapošljavanja, a o obimu nereda govori i podatak da je premijerka Bangladeša Šeik Hasina podnijela ostavku i pobjegla iz zemlje u susjednu Indiju. Ambasada BiH u Nju Delhiju, koja nerezidentno pokriva i Bangladeš, nema informacija o ugroženosti bh. državljana u Daki, piše danas Avaz.

- Informacije koje imamo iz diplomatskog kora u Nju Delhiju govore o velikim neredima. Premijerka je odstupila s dužnosti i prema još nezvaničnim informacijama sletjela je u Indiju sa svojom sestrom. Palata je napadnuta, kao i ostale Vladine institucije. Načelnik Generalštaba vojske Bangladeša Waker-uz-Zaman će se obratiti naciji tokom dana, a potvrdio je da je premijerka napustila zemlju. Prema nezvaničnim diplomatskim informacijama iz susjednih zemalja, u toku je formiranje privremene vlade, uz mogućnost da vojska preuzme vlast – kazao je za “Avaz” ambasador BiH u Indiji Haris Hrle.

Hrle dodaje da su demonstranti danas organizirali “Dugi marš do Dake”, prkoseći policijskom satu koji je uveden širom zemlje.

- Vojska je objavila da je na snazi novi policijski sat na neodređeno vrijeme. Izgubili smo kontakt s počasnim konzulatom u Daki, pokušavamo uspostaviti kontakte mimo komercijalnih komunikacija. Granične vojne službe Indije proglasile su visoki stepen pripravnosti duž granice s Bangladešom. Bangladeš je naredio drugo isključenje interneta u tri sedmice. Ulazi u Daku su blokirani, a po gradu su raspoređene vojne jedinice i policija. Zatvorena su sva preduzeća i sudovi – ističe ambasador Hrle u razgovoru za Avaz.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.