2.10.2024. 13:34
1
Nezapamćen skandal: Izrael generalnom sekretaru UN-a Guterresu zabranio ulazak u državu
Izrael je generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa proglasio "personom non grata" i zabranio mu ulazak u zemlju, te poručio da će on ostati upamćen "kao mrlja u historiji UN-a".

- Danas sam proglasio generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa personom non grata u Izraelu i zabranio mu ulazak u zemlju. Onaj ko ne može nedvosmisleno da osudi gnusni napad Irana na Izrael, kao što je to učinila skoro svaka zemlja na svijetu, ne zaslužuje da kroči na izraelsko tlo - naveo je u objavi na društvenim mrežama izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz.

Dodao je da je to "generalni sekretar koji tek treba da osudi masakr i seksualne zločine koje su počinile Hamasove ubice 7. oktobra, koji nije uložio bilo kakve napore da ih proglase terorističkom organizacijom".

- Generalni sekretar koji pruža podršku teroristima, silovateljima i ubicama iz Hamasa, Hezbollaha, Hutija, a sada i Irana – majke globalnog terora – ostat će zapamćen kao mrlja u historiji UN-a - naveo je on, te dodao da će Izrael "nastaviti braniti svoje građane i štititi svoje nacionalno dostojanstvo, sa ili bez Antonija Guterresa".

Kako navodi Guardian, u oktobru 2023. je Guterres je izjavio: "Nedvosmisleno sam osudio zastrašujuće terorističke akte Hamasa u Izraelu od 7. Oktobra koji su bez presedana. Ništa ne može opravdati namjerno ubijanje, ranjavanje i otmicu civila – ili lansiranje raketa na civilne ciljeve. Sa svim taocima se mora postupati humano i moraju biti pušteni odmah i bez uvjeta".

Međutim, razljutio je Izraelce rekavši u istom govoru: "Važno je prepoznati i da se napadi Hamasa nisu dogodili u vakuumu. Palestinski narod je bio podvrgnut 56 godina zagušljive okupacije".

Guterres je tom prilikom također rekao da su Palestinci "vidjeli kako njihovu zemlju neprestano gutaju naselja i trpili nasilje", te da su vidjeli kako je njihova ekonomija ugušena, kako su njihovi ljudi raseljeni i domovi srušeni.

- Međutim, pritužbe palestinskog naroda ne mogu opravdati užasne napade Hamasa. A ti užasni napadi ne mogu opravdati kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda - naveo je on tada.

Prošlog mjeseca članice UN-a su velikom većinom podržale neobavezujući prijedlog kojim se Izrael poziva da prekine svoju skoro šest deceniju dugu okupaciju palestinskih teritorija Zapadne obale.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.