2.10.2024. 14:15
1
Težak poraz izraelske vojske pri ulasku u Liban: Očevici tvrde da je osam vojnih helikoptera stiglo u bolnicu u Haifu
FOTO: X
Libanska vojska saopćila je da su izraelske snage nakratko prešle na njenu teritoriju prije nego što su se povukle.

Libanski Hezbollah saopćio je da su tokom borbe s izraelskim snagama koje su se infiltrirale u grad Maroun Al-Ras sa njegove istočne strane neprijatelju "nanijeli značajne gubitke". 

Zvaničnih informacija izraelske strane o broju ubijenih i ranjenih zasad nema. 

S druge strane, šef ureda za medije Hezbollaha Mohammad Afif izjavio je kako su njihovi borci u direktnim sukobima na jugu zemlje ubili veliki broj izraelskih vojnika. 

Društvenim mrežama šire se videosnimci vojnih helikoptera koji evakuiraju povrijeđene i poginule. Očevici tvrde da je osam vojnih helikoptera stiglo u bolnicu u Haifu. 

Afifi je u južnom dijelu Bejruta, glavnog grada LIbana, tačnije u regiji Dahiye, koja slovi za utvrdu Hezbollaha, održao konferenciju za novinare o posljednjim dešavanjima na ratištu na jugu zemlje. 

"U naseljima Odaisseh i Maroun al-Ras, na jugu Libana, došlo je do otvorenih sukoba u kojima smo ubili veliki broj izraelskih vojnika", izjavio je Afifi na konferenciji za medije kojoj je prisustvovalo više od 150 novinara. 

Podsjetivši da Izrael nije objavio informacije o broju mrtvih vojnika, Afifi je naglasio da su sukobi u pomenuta dva naselja na jugu Libana tek početak, jer je Hezbollah u stanju "najviše borbene spremnosti" u ovom području. 

On je naveo i kako niti u jednoj od zgrada koje je Izrael bombardovao u regiji Dahiye nije bilo naoružanja niti vojne opreme. "Uvjeravamo vas, neprijatelje, da je ovo samo prva runda", rekao je Afifi novinarima u južnom Libanu, dodajući da je grupa spremna "žrtvovati svoju krv i dušu za našu domovinu".

"Ono što se dogodilo u Maroun al-Rasu i drugim područjima, uključujući Odaisseh, nije ništa drugo nego vrh ledenog brijega", dodao je. Afif je rekao da će se izraelska zračna nadmoć "pretvoriti u gubitke na zemlji". 

Libanska vojska saopćila je da su izraelske snage nakratko prešle na njenu teritoriju prije nego što su se povukle. 

"Izraelske neprijateljske snage probile su plavu liniju približno 400 metara unutar libanske teritorije u područjima Khirbet Yaroun i Odaisseh, a zatim su se povukle nakon kratkog vremena", navela je vojska na X-u.

Plava linija odvaja Liban od Izraela i Golanske visoravni pod izraelskom okupacijom. 

(Erna H.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.