9.10.2024. 12:30
0
U čast Ayrtona Senne Brazilci grade najvišu zgradu na svijetu
Najviši stambeni neboder na svijetu biće izgrađen u Brazilu, u gradu Balneario Kamborio, u saveznoj državi Santa Katarina. Projekat je nazvan „Kula Senna”, a biće izgrađena u čast legendarnog brazilskog vozača Ayrtona Senne.

Grad Balneario Kamborio nalazi se u blizini Porto Alegrea, na jugu Brazila, i gradnjom „Kule Senna“ trebalo bi da uđe u istoriju, jer će novoizgrađena kula biti visoka 509 metara. Inače, ovaj grad, koji je na samoj obali, poznat je širom svijeta po visokim zgradama i arhitekturi koja je promijenila globalni pejzaž.

Vijest su objavili članovi porodice vozača Formule 1 i građevinska kompanija "FG Imprengimentos". Očekuje se da izgradnja kule počne krajem 2025. godine.

Agencija navodi da je Sennin toranj (kulu) dizajnirala njegova rodicaa i umjetnica Lalali Senna.

Dizajnom odaje počast „herojskom putovanju”, pri čemu kula predstavlja simboličnu raskrsnicu između materijalnog i nebeskog svijeta.

Ova metafora je vidljiva kroz tanku, staklenu formu zgrade i fasadu sa trakastim svjetlima koje će se protezati do krune tornja, štrčeći prema gore i doprinoseći njenom kultnom izgledu.

Toranj će imati tehnološki najnoviji sistem za smanjenje vibracija koje nastaju zbog jakih vjetrova. Takođe će imati i najviše standarde održive arhitekture i energetske efikasnosti.

Prema projektu, toranj bi trebalo da bude visok između 500 i 509 metara, pa će svojom visinom nadmašiti najviši stabeni soliter uNew Yorku u Central parku, koji je visok 472 metra.

Prizemlje kao i niži spratovi zgrade namijenjeni su prostoru za zabavu i restoranima. Zgrada će imati i prostor koji je posvećen Senni. Na najvišem spratu nalaziće se vidikovac.

Čuveni vozač Formule 1 Ajrton Sena poginuo je 1. maja 1994. godine u trci za Veliku nagradu San Marina u 34. godini. Na stazi u Imoli Vilijamsovim bolidom pri brzini od nešto više od 200 kilometara na čas, udario je u zid na krivini Tamburelo.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.