2.10.2024. 17:43
1
"Kad ako Bog da budem izabran" - Šta su građanima Centra obećali kandidati: Jedan od njih oblači čizme rudarice i kaže da načelnik mora krenuti od čizama da bi došao do odijela; Stambeno zbrinjavanje osobama bez roditelja...
Građani sarajevske općine Centar će na nedjeljnim izborima birati svog načelnika, te sastav Općinskog vijeća.

Što se tiče načelničkih kandidata, stanovnici pomenute općine će birati između četverice i to: Srđana Mandića (Naša stranka - SDP), Dennisa Gratza (DF - SDA - SBiH), Tarika Jažića ("Za nove generacije" - "Platforma za progres") i Hajrudina Mulića (Demokratska stranka, podržala ga "Snaga naroda" i Sead Srna iz NES-a).

Svi kandidati osim Mulića, koji je pristao ali nije ispoštovao dogovoreno, su iskoristili priliku na našem portalu za predstavljanje biračima.

Osim aktuelnih tema, ocjene rada aktuelnog načelnika, svim kandidatima smo postavili jedno univerzalno pitanje - Šta mogu obećati građanima da će uraditi za njih ukoliko budu izabrani?

U nastavku pogledajte šta su građanima obećali Mandić, Gratz i Jažić.

Još uvijek aktuelni načelnik Općine Centar, na početku svog obećanja građanima kaže da je izgradnja javne garaže na Merhemića trgu prvi infrastukturalni projekat a kojim će se, kako je rekao, poboljšati stanje na polju saobraćaja u mirovanju. 

"Naime, broj automobila je odavno prešao broj dostupnih parking mjesta, ne samo na Ciglanama, nego i u mnogim mjesnim zajednicama naše opštine, zbog čega smo svjedoci svakodnevnog parkiranja automobila na nedozvoljenim i nepredviđenim mjestima. Ovaj problem ćemo u značajnom dijelu riješiti provođenjem Odluke o uspostavi parking mjesta za stanare, a koja je već u proceduri Opštinskog vijeća. Kad su u pitanju pješaci i pješačke zone, nastavićemo sa drugom fazom šetnice 'Sarajevski ćilim' na dionioci Ulica Koševo – Alipašina ulica. Nakon već urađene rekonstrukcije Trga ispred Bičakčića i Trga Karla Paržika, pristupit ćemo rekonstrukciji Gajevog trga ispred Tržnice, te Ulici Muhameda Kantardžića i Gimnazijskoj ulici. Neophodno je uraditi kružni tok na lokalitetu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, te izgradnji nulte transferzale kod zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Ovi projekti će uveliko rasteretiti saobraćaj na području naše opštine. No, na ovim pitanjima moramo raditi sa višim nivoima vlasti jer nisu u direktnoj nadležnosti Opštine", navodi Mandić za naš portal.

Ističe da razvoj i obnova sistema kanalizacije i vodovoda ima ključnu ulogu u unaprijeđenju života građanki i građana u ovoj općini. 

"U novom mandatu krenućemo od infrastrukture u ulicama Muhameda Hadžijahića, Porodice Foht i Husrefa Redžića uz adekvatno asfaltiranje cijelih ulica. Pored ovih ulica, neophodno je pristupiti izmjeni vodovodnih i kanalizacionih cijevi i potpunoj rekonstrukciji stepeništa Mica Todorović i ulice Musala, te pješačke zone Maršala Tita i šetnice Hiseta koje ćemo i popločati. Druga faza rekonstrukcije Radićeve ulice podrazumijeva zamjenu vodovodnih i kanalizacionih cijevi uz potpunu rekonstrukciju ulice i parka. Pristupićemo izgradnji gradskog parka Crni vrh, a parkove Hastahana i Kemal Monteno rekonstruisati. Park Hastahana ćemo urediti prema projektu Žalfija čim Komisija za zaštitu kulturno historijskih spomenika BiH dostavi svoju saglasnost. Park Kemal Monteno spojićemo pasarelom sa Merhemića trgom kako bi se građanima i građankama omogućio sigurniji prijelaz preko ulice. Uzimajući u obzir opterećenost kantonalnog preduzeća Park, radit ću na formiranju lokalnog komunalnog preduzeća koje će preuzeti upravljanje parking površinama i održavanje dječijih igrališta i zelenih površina u Centru. Smatram da se treba iskoristiti mogućnost akumuliranja električne energije kroz obnovljive izvore, zbog čega ćemo insistirati na uvođenju solarnih panela na svim osnovnim i srednjim školama u našoj opštini. Jedan od prioriteta je izgradnja fiskulturne sale 'Metalac' za potrebe dvije srednje i jedne osnovne škole. Novu fiskulturnu salu dobiće i Osnovna škola Vladislav Skarić.  Nakon izgradnje škole, sada moramo obezbijediti i sportsko igralište građanima i građankama Šipa, te izvršiti rekonstrukciju pomoćnih fudbalskih terena na Koševu. U sklopu sportskog kompleksa Koševo-Zetra dosadašnje teniske terene planiram osavremeniti izgradnjom tenis centra. Kao najveći kapitalni projekat izdvajam potrebu rekonstrukcije Stadiona Koševo kako bi isti bio u skladu sa UEFA kategorijama. Pored rekonstrukcije prostorija SARTR-a i Otvorene scene Obala, punu pažnju posvetiću izgradnji Fimskog centra Sarajevo u saradnji sa Kinom Meeting Point, Kantonom Sarajevo i rukovodstvom SFF-a", obećao je Mandić.

Tvrdi da je Općina Centar u prethodnom mandatu "postala prepoznatljiva kao opština koja brine o mladim". 

"Stoga ćemo nastaviti na opremanju Vile Braun koju smo predvidjeli kao prostor za mlade. Obrazovanje najmlađih nam je prioritet, te smatramo da je od izuzetne važnosti omogućiti prostor za STEM laboratorije u svim osnovnim školama na području naše opštine. Sigurna mjesta za igru i rekreaciju naših najmlađih ćemo ostvariti kroz izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih dječijih igrališta ispred vrtića i osnovnih škola. Posebno cijenimo rad i trud učenika i srednjoškolaca, kao i njihovo praćenje tehnologije, zbog čega ćemo raditi na omogućavanju da stipendije, koje iz godine u godinu imaju sve veće iznose, obuhvataju sve veći broj đaka. Napokon ćemo formirati Vijeće mladih Opštine Centar kako bi u radu istog mogli učestvovati svi zainteresovani mladi iz naše lokalne zajednice. Opština Centar posvećena je stvaranju inkluzivnog okruženja za sve građane i građanke. Stoga planiramo pristupiti otvaranju Centra za rani rast i razvoj i nabavci GPS narukvica za djecu i osobe sa teškoćama u razvoju ili invaliditetom. Svjesni smo da na području naše opštine živi značajan broj pripadnika boračke populacije zbog čega ćemo im omogućiti besplatnu rehabilitaciju na Olimpijskom bazenu 'Otoka', povećanje jednokratne novčane pomoći, kao i organizovanje preventivnih zdravstvenih pregleda. Izuzetno nam je bitno ekonomski osnažiti žene zbog čega ćemo uvesti besplatne kurseve kreativnih radionica. Svjesni smo nesigurnosti i promjenjivih okolnosti u svijetu, zbog čega može doći do gubitka posla te ćemo stoga osigurati materijalnu pomoć svim radnicima i radnicama s područja naše opštine u vidu jednokratne naknade ukoliko izgube radno mjesto. Posebno u okviru pomoći marginalizovanih grupama planirana je izgradnja stambenih objekata (lamela) namijenjenih pripadnicima romske populacije. Opština Centar je u prethodnom periodu prepoznata kao pionir na polju digitalizacije koja se provodi sa svrhom modernizacije i poboljšanja poslovanja a u cilju daljeg poboljšanja kvaliteta usluga. U prethodnom periodu radilo se na ostvarivanju tehničkih pretpostavki za širenje broja i kvaliteta usluga dostupnih građanima putem digitalnih platformi. U saradnji sa višim nivoima vlasti nastavićemo sa radom na daljem unapređenju broja i kvaliteta usluga na ovom polju. Jedna od novina koju ćemo uvesti je izdavanje e-građevinskih dozvola", zaključio je Mandić.

Gratz nije bio previše opširan u obećanju građanima, ali na samom početku kaže da su Centru potrebne velike stvari.

"Ne smijemo se više zadovoljati malim stvarima. Kad ako Bog da budem izabran, provest ću projekte koji će promijeniti lice općine. Izdvojit ću, na ovom mjestu, tri takva iz svog programa. Izgradit ću sportsko-rekreativni kompleks na Betaniji, po uzoru na centar Safet Zajko u Novom Gradu. Krenut ću u masovnu sadnju odraslog drveća i ozelenjivanje grada. I organizirat ću parking prostor, tako da stanari mogu parkirati ispred svojih zgrada, ali i generalno da općina u tom smislu prodiše", naveo je u obećanju građanima.

Najmlađi od ostalih kandidata za ovu općinu, Tarik Jažić, kaže da mu je ideja da se odmah uhvati "u koštac sa problemima koje je moguće riješiti brzo i čije rješenje je bilo moguće još tokom prethodnih mandata načelnika na prostoru ove općine".

"Četverogodišnji plan aktivnosti je spreman i predstavlja jedan opširan dokument sa preko 30 projekata. Deset prvih aktivnosti koje ću poduzeti u mandatu 2024. - 2028. su:
- Kreiranje plana izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže u naseljima koja još uvijek nemaju pristup vodi i kanalizacijskom sistemu uz aktivno uređenje vodotoka i korita Koševskog potoka, kao i redovan monitoring kvaliteta vode Koševskog potoka.
- Planiranje i početak izgradnje novih ciciban igrališta i sportskih ploha u Mjesnim zajednicama u kojima ne postoje ciciban igrališta i sportske plohe, sa ciljem omasovljenja bavljenja sportskim aktivnostima, zdravom razvoju djece i mladih i umrežavanja mjesnih zajednica kroz organizaciju kulturno-sportskih i drugih manifestacija.
- Kreiranje online baze svih brownfiled i greenfield investicionih prilika sa ciljem privlačenja investitora kroz dostupnu online bazu i kroz aktivno unaprijeđenje svih servisa koje koriste investitori (prije, u toku i nakon investicije).
- Unaprijeđenje kapaciteta za privlačenje sredstava iz EU fondova i drugih međunarodnih i domaćih izvora finansiranja.
- Uspostavljanje informacionog sistema koji će omogućiti identifikaciju izgrađenih objekata za koje se stekao uslov za legalizaciju.
- Detaljno, planski organizovano uređenje, održavanje i praćenje stanja u SP 'Skakavac', kao i detaljno, planski organizovano projektovanje pristupnih puteva i staza koje će uvezati SP 'Skakavac' i prostor Čavljaka i Bukovika.
- Osvjetljenje svih opasnih pješačkih prelaza u prometnim zonama kroz sistem postavljanja solarnih rasvjetnih tijela ili primjenom svijetlećih fosfornih boja, kao i kontinuirana prilagodba javnih površina osobama sa invaliditetom.
- Aktiviranje svih neophodnih procesa koji će dovesti do hitnog završetka izgradnje stanova u naselju Šip, namijenjenih za stambeno zbrinjavanje interno raseljenih porodica sa područja općine Centar.
- Uređenje minibuskih, autobuskih i trolejbuskih stajališta, uz obavezno unificiranje i postavljanje adekvatnih informativnih, digitalnih tabli koje će prikazivati mrežu stanica, trenutnu lokaciju i spisak minibusa, autobusa i trolejbusa koji se zaustavljaju na toj stanici, kao i postavljanje adekvatnih turističkih tabli i signalizacije s ciljem podrške promociji turističkih potencijala naše općine.
- Stambeno zbrinjavanje i briga o osobama bez roditelja/skrbnika, djeci koja su bila štičenici Doma za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama, nakon napunjenih 18 godina života"
, obećao je Jažić građanima.

Kada je riječ o Muliću, kao što smo i naveli, on nije ispoštovao dogovoreno. No, ipak bismo pomenuli njegove predizborne spotove, za koje treba iskreno kazati da su zanimljivi.

U jednom od njih oblači čizme rudarice i konstatuje da "načelnik mora da krene u čizmama da bi došao do odijela", te u nastavku snimka, lopatom i drugim alatkama, čisti parkove, pločnike...



Novinar: Ajdin Balićevac

 
Ko će pobijediti u Centru?
Srđan Mandić
Dennis Gratz
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.