17.10.2024. 13:59
5
Advokatica Fikreta Hodžića šokirana najavom Elmedina Konakovića: "Ismijavani su, nazivani pogrdnim imenima, tretirani krivim od samog početka ovog krivičnog postupka"
Predsjednik NiP-a i šef bh. diplomatije Elmedin Konaković, najavio je da će iduće sedmice organizovati konferenciju za novinare na kojoj će javno čitati presudu Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžića za aferu "Respiratori".

Ranije je saopćenjem reagovala braniteljica osuđenog Solaka, Marsela Bajramović, ocijenivši ovaj potez Konakovića "zloupotrebom pozicije vlasti i ometanjem rada pravosuđa". 

U razgovoru za naš portal je reagovala i Hodžićeva advokatica Mirna Avdibegović, koju je šokirala ova situacija, a za koju je, kako je kazala, saznala iz medija.

"Zaista u najmanju ruku neobična, a rekla bih i nezapamćena situacija. Upravo ta najava ne bi trebala da čudi ako znamo da je od samog početka u ovom krivičnom postupku došlo do nezapamćenih izjava najviših zvaničnika u našoj državi u kojima se tada još ni osumnjičeni, a kamo li optuženi, tretiraju krivima, nazivaju pogrdnim imenima, ismijavaju itd. Ne bih sada o tome, sigurno će biti prilike za to. Ipak, poziva se stručna javnost da komentariše presudu? Koliko se sjećam moj klijent je uputio javni apel da stručna javnost analizira presudu i da svoje mišljenje, ali tada je prešućen taj poziv. Zanimljivo je da se upravo sada vrši takav poziv, međutim još zanimljivije je ko bi to, koje stručne spreme i sa kojim iskustvom u radu u pravosuđu komentarisao presudu, pravne institute i dokaze? Ne želim se upuštati u polemiku o kvalifikacijama pojedinaca za pravnu analizu, pa i samo čitanje presude, ali treba znati da pravo nije ono što je sadržano na internet pretraživačima. Pravo je nauka, pri čemu se ni oni najiskusniji među vrhunskim pravnicima ne usuđuju komentarisati predmete u kojima nisu učestvovali. Nisu nam, nažalost, strane situacije u kojima se proglašava stanje nesreće i poziva npr. na kompleksnost javnih nabavki u hitnim situacijama, i neophodnost hitnog reagovanja. Nedavna tragedija je izazvala upravo takve i slične komentare najviših zvaničnika u FBiH.  Kakogod, ja sam ranije već kazala da će se ovaj predmet izučavati na pravnim fakultetima. U to sam danas više nego ikada uvjerena. Ipak zabrinjavaju ovakve i slične najave posebno u situacija kada nisu iscrpljeni svi (vanredni) pravni lijekovi. Ja bih pozvala sve one koje zanima predmet da pročitaju sve, pa i žalbe i apelacije odbrane, ako već žele na bilo koji način raspravljati o svemu. Kao građanku Bosne i Hercegovine žalosti me činjenica da se o ovako bitnim temama razgovara na opisani način, umjesto da gradimo zajedničkim snagama vladavinu prava i osiguramo da nikada niko nevin ne bude osuđen", kazala je Avdibegović.

(Ajdin B.)

 
5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.