9.10.2024. 13:47
0
"Ned'o nam dragi Allah da se SDA vrati, možemo svi pakovati kofere i ići": Kako su na izborima prošli autori "bisera" predizborne kampanje
U nedjelju su održani Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, a kako se i očekivalo, još uvijek traje prebrojavanje glasova, te još uvijek nemamo zvanične rezultate.

I dok čekamo novi presjek stanja preliminarnih rezultata iz Centralne izborne komisije BiH, pogledat ćemo kako su na izborima prošli "biseri" iz predizborne kampanje o kojima smo pisali nekoliko dana prije izbora.

Podsjećamo, portal Source je za vas tada izdvojio neke najinteresantnije izjave sa predizbornih skupova, a članak možete pogledati OVDJE.

Rubriku smo tada započeli izjavom Rame Isaka, predsjednika stranke "Snaga naroda".

On je prilikom obraćanja pristalicama ove stranke u zeničkom naselju Gorica, kazao da je "stao na crtu" predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, te spriječio građanski rat u Bosni i Hercegovini.

Budući da aktuelni federalni ministar unutrašnjih poslova nije bio kandidat na ovim izborima, dotaći ćemo se rezultata stranke čiji je Ramo Isak predsjednik.

"Snaga naroda" je izašla na izbore u 29 općina, a najbolji rezultat su ostvarili u Zavidovićima.

U toj općini su imali kandidata za načelničku poziciju i to Hašima Mujanovića, koji nakon 49 obrađenih od 50 biračkih mjesta zaostaje 106 glasova za Ernom Merdić-Smailhodžić iz SDA. Isak je u jučerašnjem razgovoru za Source.ba portal kazao da će Mujanović pobijediti kada se prebroje glasovi iz dijaspore.



Kada je riječ o Općinskom vijeću Zavidovića, "Snaga naroda" je treća po broju glasova, nakon SDA i SDP-a, te bi se itekako trebali pitati u OV.


PRELIMINARNI REZULTATI OV ZAVIDOVIĆI

U Zenici je "Snaga naroda" četvrta po broju glasova nakon SDA, BHI KF i SDP-a, te su osvojili - 1.889 glasova.


PRELIMINARNI REZULTATI GV ZENICA

U Kaknju su osvojili 773 glasa, odnosno 5,42 posto glasova, te će ući u OV.

U Varešu i Olovu nisu prešli cenzus, dok su u Kladnju dobili povjerenje 404 građana, te će ući u OV.

Kada je riječ o Kantonu Sarajevo, kandidate su imali za sve općine, ali su cenzus prešli samo u Starom Gradu, te će najvjerovatnije imati jednog vijećnika.

U našoj rubrici se našao i Milorad Dodik, te njegova karakteristična predizborna "pošalica".

Na predizbornom skupu u Banjaluci, Dodik je opisivao situaciju u kojoj bi se mogao naći pacijent, a kojeg operiše dr Nikola Šobot, inače kandidat SNSD-a za gradonačelnika ovog grada.

"Ono glavni operator na srcu Nikola Šobot, a on glasao protiv njega. To su ti smanjene šanse za život, ne zbog Šobota, već zato što se čovjek prepadne. Prirodno je da se boje ljudi", kazao je Dodik, pa je nakon reakcija javnosti govorio da se šalio.

Ni predsjednik SNSD-a nije bio kandidat na izborima, te ćemo se ovdje osvrnuti na rezultat Šobota, jer je on ipak bio glavni junak Dodikove priče, te SNSD-a u Banjaluci.

Kako su predizborne ankete pokazivale, tako je bilo i na izborima - Draško Stanivuković je obnovio mandat na poziciji gradonačelnika Banjaluke.

Za razliku od prošlih Lokalnih izbora, kada je za protukandidata imao samo SNSD-ovog Igora Radojičića, na ovim je Stanivuković imao za protukandidate još dva kandidata.

Dojučerašnjeg opozicionog saborca - Jelenu Trivić ispred svog Narodnog fronta, nezavisnog kandidata Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida Dragičevića, te pomenutog Šobota.

Šobot je na kraju ostvario lošiji rezultat od Radojičića, odnosno, manje glasova je dobio.


PRELIMINARNI REZULTATI ZA GRADONAČELNIKA BANJALUKE

U našoj rubrici se našao i Fuad Kasumović, sa svojim "biserom" da ne zna pričati na ćirilici.

Kada je riječ o njegovom rezultatu, predsjednik BHI KF-a je osvojio treći uzastopni gradonačelnički mandat na ovim izborima, osvojivši 17.483 glasa, a njegova stranka će biti druga po broju mandata u Gradskom vijeću, tik iza SDA.


PRELIMINARNI REZULTATI ZA GRADONAČELNIKA ZENICE

Treba kazati da je Kasumovićeva kampanja bila jedna od najprljavijih.

Još dva "bisera" u našem članku su pripala Kasumovićevim kandidatima.

I oba su od kandidata za Gradsko vijeće Zenice. 

Prvi dolazi od Denana Pašalića, koji je govorio o učinku Kasumoviću u jednoj zeničkoj mjesnoj zajednici.

"Allahom vam se kunem, uložio je više za godinu dana nego ijedan njegov prethodnik od kraja rata pa do dana današnjeg. Kada sam ga prvi put 2017. godine doveo u ovu mjesnu zajednicu na džuma namaz, tada je donirao pare da se zamijeni stolarija na našoj džamiji. Ove godine, za vrijeme mjeseca ramazana, ugrađena je toplotna pumpa u našoj džamiji kako bi se moglo i bosih nogu klanjati i obavljati namaz. I ne samo to, ugradio je i dvije klime da bi u ovim sparnim vremenima mogli u džamiji da se rashladimo", kazao je Pašalić. 

Pašalić je osvojio 947 glasova, što je 11 posto glasova, te će ući u GV Zenice.

Sa druge strane, Mirza Husetić, koji je bio predsjedavajući GV Zenice, u zeničkoj Drivuši je kazao da nam "Nedo dragi Allah da se vrate oni (op.a. SDA) na vlast".

Potom je počeo objašnjavati šta će se desiti ukoliko do toga dođe.

"Imaju li oni stida, nakon osam godina egzistiranja k'o amebe, znači oni su samo disali osam godina, da dođu i da vama ponude da će ovdje biti sve svila i kadifa. Ned'o vam dragi Allah ni meni ni vama da se oni vrate. Ned'o nam dragi Allah da se oni vrate. Ja vam to kažem iskreno, e tada, slobodno svi možemo kofere pakovati i ići", kazao je Husetić.

"Grlati" Husetić i nije bio izrazito simpatičan glasačima, te je osvojio 476 glasova i, sve su prilike, neće ući u Gradsko vijeće.


BHI KF LISTA ZA GRADSKO VIJEEĆ

(Ajdin B.)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.