9.10.2024. 14:01
0
"Čudovište" juri prema američkoj obali - Apokaliptični snimci sa Floride: Koliko je snažan uragan Milton u usporedbi s najjačim olujama u historiji SAD-a?
SAD se pripremaju za jednu od najjačih tropskih oluja u posljednjih stotinu godina. Uragan Milton ide prema obali Floride, a već danima traje hitna evakuacija tamošnjeg stanovništva.

Uragan Milton dostigao je svoj vrhunac u ponedjeljak sa niskim pritiskom od 897 milibara i stalnim vjetrom od skoro 290 km/h, i tako je postao jedan od 5 najjačih uragana u historiji atlantskog bazena samo na osnovu pritiska. Iako Milton nije oborio rekorde svih vremena, njegova snaga se nalazi na vrhu liste pored oluja poput uragana Wilma (2005), uragana Allen (1980) i uragana Rita (2005). 

Milton stiže samo nekoliko sedmica nakon što je ovo područje pogodio uragan Helena. Helena je označena kao 14. najjači uragan koji je pogodio SAD i sedmi najsnažniji koji je pogodio Floridu. Kao uragan 4. kategorije sručila se na Floridu, po zadnjim informacijama usmrtila je najmanje 236 osoba, poplavila četvrti i ostavila više od četiri miliona domova bez struje. Dok će uragan Milton biti mnogo jači i zbog toga se očekuju i veće posljedice nakon njegovog udara.



Senator Floride Marco Rubio je kazao kako se trenutne prognoze poklapaju sa "najgorim" scenarijima za koje je prethodno zatražio od stručnjaka da ih sastave.

“Prije nekoliko godina zamolio sam Nacionalni centar za uragane da mi pokaže kako bi izgledala najgora oluja koja je pogodila Floridu”, napisao je Rubio na svom X nalogu u ponedjeljak.

“Ono što su mi tada pokazali gotovo je identično prognozi Miltona sada.”

Više od 15 miliona stanovnika Floride je pod prijetnjom oluje, koja sve više jača kako se približava Floridi.


Vlasti su upozorile ljude koji su odbili da napuste svoje domove u zoni evakuacije da svoja imena i lične podatke napišu na svojim rukama trajnim markerom kako bi se njihova tijela mogla identifikovati u slučaju smrti.

A neki su i "zavezali" svoje kuće, kako ih uragan ne bi odnio.



Bilo je i mnogo jačih oluja od Miltona

Uragan Allen (1980) bio je jedan od najsnažnijih uragana ikada zabilježenih u Atlantiku, dosegnuvši kategoriju 5 sa maksimalnim vjetrovima brzine do 305 km/h. Prošao je preko Kariba, dijelova Meksika i juga Teksasa. Iako je bio ekstremno snažan, utjecaji su bili ograničeni zbog promjene putanje pred kopneni udar. Ukupno je poginulo 269 ljudi, a šteta je iznosila oko 1,24 milijarde dolara. Najveće štete su nastale na Karibima i u Teksasu, uključujući oštećenja usjeva i infrastrukture.


Posljedice uragana Allen

10 godina poslije, SAD je pogodio uragan Andrew koji je bio jedan od najdestruktivnijih uragana u historiji SAD-a, dosegnuvši kategoriju 5 s vjetrovima do 280 km/h. Pogodio je Bahame, južnu Floridu i južnu Luizijanu, izazvavši ogromne štete, posebno u južnoj Floridi. Poginulo je 65 ljudi, dok je šteta procijenjena na oko 27,3 milijarde dolara, što ga je činilo jednim od najskupljih uragana u historiji do tog trenutka. Mnoga područja su ostala potpuno razrušena, a hiljade ljudi su ostale bez domova.

 



2005. godine SAD je zadesio uragan Wilma koja je bio najsnažniji uragan ikada zabilježen u Atlantiku po minimalnom atmosferskom pritisku (882 hPa). Dosegla je kategoriju 5 sa vjetrovima brzine 295 km/h. Pogodila je Karibe, poluotok Yucatán, Kubu i Floridu. Uslijed uragana poginulo je ukupno 87 ljudi. Ukupna materijalna šteta procijenjena je na oko 27,4 milijarde dolara, pri čemu su najviše stradale Meksiko i Florida, gdje su poplave i jaki vjetrovi uništili brojne objekte i kuće.

Mjeseca dana prije uragana Wilma, SAD je pogodio uragan Katrina. Ova oluja je bila jedan od najsmrtonosnijih i najrazornijih uragana u historiji SAD-a. Dosegla je kategoriju 5 s maksimalnim vjetrovima do 280 km/h, ali je na kopno udarila kao uragan kategorije 3. Katrina je najteže pogodila područja Louisiane, Mississippija i Alabame, posebno grad New Orleans.



Poplave su uništile većinu grada zbog pucanja nasipa. Ukupno je poginulo oko 1.836 ljudi, a šteta je procijenjena na preko 125 milijardi dolara. Katrina je izazvala humanitarnu krizu i promjene u politici upravljanja prirodnim katastrofama u SAD-u.

(Aldin B.)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.