3.10.2024. 16:21
0
Neće doći do poništenja izbora rektora UNSA: Vlada KS tvrdi da nema pravnog uporišta
Vlada KS odbila zaključak o poništenju rješenja Inspekcije vezano za izbore rektora, navodeći da nema pravnog uporišta.

Danas je na sjednici Vlade razmatrana odluka Prosvjetne inspekcije KUIP-a o poništenju izbora rektora.

Univerzitet u  Sarajevu obavijestio je javnost o svojim prigovorima na ovu odluku, zajedno sa predloženim zaključcima.

 Zaključci su uključivali poništenje rješenja inspekcije, formiranje komisije za istraživanje slučaja i pokretanje postupka protiv inspektorice koja je donijela odluku.

Međutim, svi ovi zaključci, na preporuku sekretara Vlade KS Mersihe Šabaredžović, nisu dobili podršku, jer nemaju pravno uporište.

Objašnjeno je da je sporno što o ovoj odluci raspravlja Vlada, a ne Ministarstvo nauke, visokog obrazovanja i mladih KS, koje je zakonom predviđeno kao drugostepeni organ.

Pomenut je i slučaj iz vremena kada je ministarsku funkciju obavljala Zineta Bogunić, kada je Sud naknadno poništio sličnu odluku, ističući da Vlada KS nije imala ovlaštenje da donosi takve odluke.

Prosvjetna inspekcija KUIP je naložila poništenje izbora rektora Tarika Zaimovića zbog brojnih nepravilnosti, dok je bivši rektor Rifat Škrijelj podnio žalbu na ovu odluku.

Unatoč odluci KUIP-a, izvršena je inauguracija Tarika Zaimovića kao novog rektora, što predstavlja prvi takav slučaj na Univerzitetu u Sarajevu.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.