3.10.2024. 18:09
0
Goganović optužio državnog ministra odbrane: "Helez u tajnosti potpisao ugovor sa kadetom koji je izazvao incident u Austriji!"
Zamjenik ministra odbrane BiH, Aleksandar Goganović, kazao je danas da je ministar odbrane Zukan Helez u ponedeljak u tajnosti potpisao ugovor sa Benjaminom Fukeljom, koji je nadavno napravio incident u Austriji odbivši se, iz vjerskih razloga, rukovati s ministricom odbrane Austrije.

"Moj šef kabineta jutros mi je potvrdio informaciju da je taj kadet još u ponedeljak potpisao ugovor sa Ministarstvom odbrane i od tada je on zvanično pripadnik OS BiH u početnom oficirskom činu, potporučnik", rekao je Goganović za RTRS.

Istakao je da je sve urađeno u tajnosti, jer uvijek kada se potpisuju ti ugovori organizira se i svečana ceremonija kojoj, kako kaže, i sam prisustvuje, kao zamenik ministra odbrane.

"U Ministarstvu odbrane svima su zagarantovana vjerska prava i slobode, ali isto tako mi ulažemo velike napore da bismo razvijali toleranciju i međusobno uvažavanje. Tako podižemo svijest o rodnoj ravnopravnosti", pojasnio je Goganović.

Poručio je da za postupak Benjamina Fukelja u Austriji ne postoji nikakav izgovor.

"Meni je takođe žao što je kolega Helez, nažalost izabrao ovaj pristup. Javno sam Helezu poručivao, ali i preko svog kabineta da bi bilo korektno da o ovom pitanju zasjeda stručni kolegijum unutar Ministarstva odbrane, koji postoji upravo kako bi rješavao ovakve situacije. Na stručni kolegijum pozovemo tri vjerske službe, kako bismo čuli i njihovo mišljenje i šta oni predlažu da se uradi", istakao je Goganović.

Smatra da je ovo loša poruka svim pripadnicima Oružanih snaga, ali i međunarodnim partnerima. "Ovaj potpisani ugovor može ostaviti kobne posledice u budućnosti", upozorio je Goganović.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.