3.10.2024. 17:47
0
Izraelci kukaju za vojnicima koji su se u mrtvačkim sanducima vratili iz Libana: Jedan od ubijenih prije smrti objavio video na društvenim mrežama o svojoj nedavnoj posjeti sjeveru svoje zemlje
Nakon što je jučer se u svjetskim medijima objavljena vijest o stradanju nekoliko izraelskih vojnika, IDF je sinoć u saopštenju potvrdio da je u napadu na Liban stradalo osam njihovih vojnika.

U saopćenju su naveli imena i fotografije poginulih vojnika u okršaju sa Hezbollahom:
- 23-godišnji kapetan Harel Etinger, komandant tima u elitnoj jedinici komandosa Egoz
- 23-godišnji kapetan Itai Ariel Giat iz Jedinice borbene inženjerije Yahalom
- 22-godišnji narednik prve klase Noam Barzilay iz elitne jedinice komandosa Egoz
- 21-godišnji narednik prve klase Or Mantzur iz elitne jedinice komandosa Egoz
- 21-godišnji narednik prve klase Nazar Itkin iz elitne jedinice komandosa Egoz
- 21-godišnji narednik Almken Terefe iz izviđačke jedinice brigade Golani
- 21-godišnji narednik Ido Broyer iz izviđačke jedinice brigade Golani
- 22-godišnji kapetan Eitan Itzhak Oster, komandant tima iz elitne jedinice komandosa Egoz. 

U njihovoj zemlji ih, naravno, oplakuju, a potražili smo šta su izraelski mediji pisali o njima i njihovoj pogibiji.

Israel National News - Arutz Sheva, pisao je o kapetanu Itzhak Osteru, navodeći da su iza njega ostali roditelji i šestero braće i sestara.

Haaretz piše da je Oster prvi ubijeni izraelski vojnik u Južnom Libanu od početka kopnene ofanzive na ovu zemlju. Njegova sahrana je održana danas u Jerusalemu. 

Prema pisanju istog medija, prije ulaska u Liban, Oster je na društvenim mrežama objavio video u kojem je ispričao svoju nedavnu posjetu gradovima na sjeveru Izraela, koje je opisao kao "gradove duhova".

"Sjever je spaljen i napušten, to je jedna od stvari koje su mi bile najteže. Puno smo se pripremali, a to su vrijednosti kojima su me naučili kod kuće, a sada je vrijeme za našu misiju – da dovedemo stanovnike sjevera kući", kazao je Oster.

Captain Eitan Itzhak Oster.
HAARETZ/EITAN ITZHAK OSTER

Israel National News je pisao o još jednom poginulom Izraelcu, iz Kiryat Ate - Nazaru Itkinu. 

Haaretz piše da je on emigrirao u Izrael iz Ukrajine 2014. godine, zajedno sa svojim ocem, koji se kasnije vratio u svoju domovinu. Njegova majka i brat ostali su u Kijevu.

Israel National News je prenio riječi gradonačelnika toga grada Yaakova Peretza:

"Gorka vijest dolazi uoči nove godine (op.a. Rosh Hashanah ili Jevrejska nova godina koja se obilježava od 2. do 4. oktobra)  i personificira strašnu cijenu koju ovaj rat našeg postojanja uzima od naroda Izraela. Naše saučešće porodici koja je primila najgore moguće vijesti. Obavijestit ćemo javnost o vremenu sahrana“.

"Nazar, heroju Izraela, pozdravljaju te stanovnici Kiryat Ata. Neka tvoje sjećanje bude blagoslov", dodao je gradonačelnik.

Sgt. 1st Class Nazar Itkin.
HAARETZ/NAZAR ITKIN

U istom članku su pomenuli i stradalog Ettingera, koji je također stradao u borbi sa Hezbollahom. 

Pišu da je iza njega ostala majka Tamar i 11 braće i sestara.

Također, pišu da je njegov otac rabin Ahiad Ettinger, ubijen u, kako su naveli, terorističkom napadu u regiji Samarija na Zapadnoj Obali 2019. godine.

Predsjednik Regionalnog vijeća "Binyamin" Israel Gantz, kazao je o smrti Ettingera mlađeg da je "herojski pao":

"Velika bol u srcu koja nema riječi. Harel je herojski pao u bitkama za odbranu naroda Izraela i pridružio se svom ocu, rabinu Achaiedu, kojeg su teroristi također ubili. Šaljemo jak zagrljaj njegovoj dragoj majci Tamari, njegovoj braći i sestrama i zajednici Eli. Neprijatelj neće slomiti naš duh. Narod Izraela će se hrabro boriti do pobjede", kazao je Gantz.

Captain Harel Etinger.
HAARETZ/HAREL ETINGER

Jerusalem Post je posvetio svakom od ubijenih vojnika parcijalan članak.

O ubijenom Arielu Giatu, taj medij piše da je, prema riječima oca jednog od preživjelih, Giat spasio život njegovom sinu.

"Moj sin je imao veliku sreću. Čovjek pored njega, koji je umro, ga je zaštitio", kazao je on.

Također pišu da je Giat posthumno unaprijeđen u čin kapetana.

Capt. Itai Ariel Giat.
HAARETZ/ARIEL GIAT

Hezbollah je ubio i Idu Broyera, 21-godišnjaka iz Ness Zione. 

Staff Sgt. Ido Broyer.
HAARETZ/IDO BROYER

Haaretz je pisao o stradalom Or Mantzuru iz Beit Aryea. Kako piše taj medij, prijatelji su ga opisali kao "osobu punu ljubavi koja je imala najčistije srce, bez kapi zla. Svi njegovi prijatelji su ga obožavali, njegova zajednica ga je voljela".

Sgt. 1st Class Or Mantzur.
HAARETZ/OR MANTZUR

Isti medij je pisao i o Almkenu Terefeu, navodeći da je prije dvije godine izabran za izvanrednog vojnika IDF-a, te dodajući da će biti sahranjen u nedjelju u Jerusalemu. 

Staff Sgt. Almken Terefe.
HAARETZ/ALMKEN TEREFE

Od ubijenih vojnika se oprostio i premijer te zemlje Benjamin Netanyahu.

"Želio bih od srca uputiti saučešće porodicama naših heroja koji su pali u Libanu. Bog ih blagoslovio. Neka njihova uspomena bude blagoslov. Mi smo usred teškog rata protiv iranske osovine zla koja nas želi uništiti. To se neće dogoditi – jer ćemo stajati zajedno, a uz Božiju pomoć – zajedno ćemo pobijediti", kazao je on.

Od 7. oktobra 2023. godine, ubijeno je 716 izraelskih vojnika, dok je ranjeno 4.490 vojnika.

Sa druge strane, u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, ubijeno je čak preko 41 hiljada ljudi, dok je ranjeno 96.625 osoba.

Također, Izrael je za nešto manje od godinu dana monstruoznog razaranja Gaze, 902 porodice izbrisao u potpunosti iz matične knjige, saopćio je Vladin ured za medije u Gazi.

Kada je riječ o Libanu, tamo je Izrael već stigao pobiti blizu dvije hiljade ljudi.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.