3.10.2024. 16:37
0
Potpisao zakon: Putin nudi imunitet kriminalnim optuženicima ako pođu u vojsku
Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je novi zakon koji omogućava optuženim kriminalcima da izbjegnu kazneni progon i mogući zatvor ako se odluče priključiti ruskoj vojsci. Ova mjera, koju je prethodno odobrila Ruska Vrhovna skupština i parlament, mogla bi dodati oko 20.000 novih vojnika na front u ratu protiv Ukrajine, izvještava ruski nezavisni medij Important Stories.

Prema izvorima iz Ministarstva odbrane Rusije, od približno 60.000 optuženih osoba, očekuje se da će njih 40 posto biti regrutirano. Oni koji žele iskoristiti ovu mogućnost morat će potpisati ugovor kojim se obavezuju na služenje u Ukrajini, u sklopu onoga što Kremlj naziva "specijalnom vojnom operacijom."

Od početka rata, Rusija je regrutirala osuđene zatvorenike i osobe pod istragom da se pridruže oružanim snagama. Američki mediji su izvještavali o slučajevima vojnika koji su, nakon služenja na bojištu, bili pušteni iz zatvora, ali su se potom vraćali kriminalnim aktivnostima.

Putin je u više navrata širio brojnost već velike ruske vojske. Prošlog mjeseca donio je naredbu kojom se povećava redovan broj vojnika za 180.000, čime će ukupna brojnost ruskih oružanih snaga dosegnuti 1,5 miliona vojnika, čime će ruska vojska postati druga najveća vojska na svijetu, odmah nakon Kine.

Ova mjera stupit će na snagu 1. decembra, a ovo je treće povećanje broja ruskih vojnika otkako je rat u Ukrajini počeo u februaru 2022. godine.

(Erna H.) 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.