9.10.2024. 20:45
0
Apel iz sela kod Jablanice: Neki pokušavaju krasti humanitarnu pomoć
FOTO: N1
Mještani sela Zlate kod Jablanice uputili su apel u kojem su istaknuli kako su pojedinci počeli zloupotrebljavati humanitarnu pomoć koja pristiže.

- Prva dana svi su bili solidarni, a treći dan, kako je pristizala pomoć, neki su se počeli "laktati" i uzimati ono što im ne pripada, kazao je za Bljesak.info Dženan Šašić, mještanin sela Zlate kod Jablanice.

Selo Zlate jedno je od sela kod Jablanice koje je pretrpjelo velike štete uslijed razornih poplava i klizišta koja su pogodila to područje.

Šašić ističe kako su takve slučajeve već prijavili u općini.

- Napravljen je popis i definirana je lista od 11 porodica kojima je pomoć zaista potrebna, međutim, pojedinci to zloupotrebljavaju na način da prijavljuju štete, kao da su im popucali temelji, što uopće nije istinito", ističe Šašić za naš portal. "11 obitelji zaista je ostalo bez krova nad glavom i svega što su imali i njima treba pomoći, ali isto tako treba spriječiti svaki pokušaj manipulacije i zloupotrebe pomoći, kazao je Šašić, te dodao kako "nema smisla da se krade na donacijama".

Dodaje kako treba spriječiti i dezinformacije o općoj nesigurnosti po život jer "kada se plasiraju takve informacije, ljudi iz straha krenu bježati iz kuća što nije u redu".

- Hajde da jednom budemo pametni, postoji struka, znanost i tehnologija, pa neka oni procjenjuju te stvari. Trebamo konačno biti pametan i ozbiljan narod, zaključuje Šašić za Bljesak.info.

Inače, Općinski štab Civilne zaštite Jablanica na sjednici održanoj u srijedu kazali su kako je stanje na terenu i dalje tešk, te da spasioci ulažu nadljudske napore u potrazi za nestalima.

Zaključeno je kako je stanje na području cijele općine Jablanica i dalje dosta složeno te da brojne spasilačke ekipe, timovi s mehanizacijom na terenu i volonteri ulažu maksimum napora, kako bi pomogli ugroženom stanovništvu.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.