9.10.2024. 18:12
0
Izborni krah političkih pokreta Marjanovića i Hadžikadića u Sarajevu: Ministrica Mesihović dobila 58 glasova
Pokret Damira Marjanovića Za nove generacije u koaliciji za Platformom za progres Mirsada Hadžikadića na lokalnim izborima doživio je krah.

Prema rezultatima koji su objavljeni na stranici CIK-a PZP-ZNG nije prešla cenzus ni za jedno vijeće u KS gdje su imali listu osim u Centru gdje je PZP nastupio samostalno.

Lista Za nove generacije na Ilidži je dobila ukupno 217 glasova.

Za Općinsko vijeće Novi Grad lista PZP-ZNG dobila je 933 glasa, a na listi je bila i aktuelna ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade u Vladi KS Adna Mesihović koja je dobila 58 glasova. Prema trenutnim rezultatima ova lista nije uspjela preći cenzus od 3 posto i ostala je bez mandata.

U Vogošći je lista dobila 121 glas.

Platforma za progres izašla je samostalno s listom u Centru i dobila 440 glasova te nije uspjela preći cenzus.

U Novom Sarajevu lista Platforme za progres je osvojila 772 glasa što će biti najvjerovatnije dovoljno za jedan mandat.

Zajednički kandidat PZP-ZNG za načelnika Novog Sarajeva bio je Afan Kalamujić, ministar finansija KS. On je prema rezultatima CIK-a osvojio 1.365 glasova.

Podsjećanja radi, Platforma za progres na izborima 2020. godine osvojila je po dva mandata u općinama Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar, Stari Grad, a po jedan u Vogošći i Hadžićima.

Treba podsjetiti da je Marjanović na osnovu jedne ruke u Skupštini KS (i to svoje) dobio dva ministarstva u Vladi KS nakon što je iz Vlade KS izbačena Stranka za BiH. Nakon što se ljetos usložnila priča oko Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH koja je zbog finansijskih problema zatvorila vrata, neki zastupnici iz SDP-a javno su najavili rekonstrukcije Vlade KS nakon izbora.

No, imajući u vidu tešku finansijsku situaciju u kojoj se nalazi KS, a da ministar Kalamujić raspolaže podacima ko je bio najrastrošniji o čemu svjedoči i revizorski izvještaj, izvjesno je da do te rekonstrukcije i neće doći, piše Patria.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.